În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Binecuvântarea lucrărilor de la biserica parohiei timișene Valcani
De praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a vizitat Parohia Valcani din Protopopiatul Sânnicolau Mare, județul Timiș, cu ocazia hramului bisericii și în urma finalizării unor ample lucrări desfășurate la acest sfânt locaș.
Așa cum este tradiția, Mitropolitul Banatului a fost întâmpinat luni dimineață de preoții slujitori, copii și tineri îmbrăcați în port tradițional, precum și de credincioși, cu toții emoționați de importanța evenimentului, care s-a adăugat popasurilor istorice ce compun viața parohiei.
Din sobor au făcut parte părintele protoiereu Marius Podereu, părintele arhidiacon Timotei Anișorac, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, preotul paroh Ilie-Ioan Faur, preoți din parohiile învecinate. În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a evidențiat în cuvântul de învățătură că Sfânta Cuvioasă Parascheva, model de smerenie și milostenie, dobândind sfințenia încă din tinerețe, nu a încetat să facă minuni timp de aproape patru secole, de când se află pe teritoriul Moldovei, ajutând cu rugăciunile ei toate comunitățile creștine, care au așezat-o ca ocrotitor spiritual.
După Sfânta Liturghie, preotul paroh Ilie-Ioan Faur a fost hirotesit iconom. Mitropolitul Banatului a binecuvântat lucrările de restaurare și înfrumusețare efectuate timp de doi ani la biserica parohială. Ierarhul a mulțumit credincioșilor prezenți, dar și autorităților locale și județene pentru efortul conjugat depus la refacerea exterioară și interioară a bisericii, ale cărei șarpantă și turlă au fost grav afectate după furtuna violentă din toamna anului 2017. Biserica Parohiei Valcani a fost construită între anii 1789 și 1799, iar târnosirea ei s-a făcut un an mai târziu, adică la anul 1800. Pictura inițială a fost executată de un pictor sârb necunoscut, imediat după finalizarea lucrărilor de construcție. De-a lungul timpului, pictura a fost renovată de către pictorul Ioan Băleanu în anul 1927, respectiv pictorul Victor Jurcă în anul 1958.
În prezent, comunitatea numără 638 de enoriași, preotul actual slujind în parohie de 17 ani, fiind instalat odată cu hirotonia sa, din 2 martie 2002.