De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Binecuvântarea Maicii Domnului peste credincioşii din Sibiu, la Praznicul Rusaliilor
Credincioşii din Sibiu au participat în număr mare la Sfânta Liturghie săvârşită la Catedrala Mitropolitană din oraş în ziua de prăznuire a Rusaliilor. Praznicul din acest an a fost unul deosebit pentru comunitatea sibiană, prin aducerea în cetatea transilvăneană a Brâului Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia, Grecia. În Duminica Cincizecimii, Brâul Maicii Domnului a fost adus de la Biserica „Sfântul Ioan Iacob Românul” din oraş în Catedrala Mitropolitană, unde va rămâne spre închinare şi la sărbătoarea Sfintei Treimi, hramul lăcaşului de cult.
Sfânta Liturghie din Duminica Cincizecimii a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu şi slujitorii Catedralei Mitropolitane. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. Dan Alexandru Streza.
Credincioşii au ascultat cuvântul de învăţătură al IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu, în cadrul căruia a punctat lucrarea celei de-a treia Persoane a Sfintei Treimi în lume.
„Sărbătoarea Cincizecimii este ziua de întemeiere a Bisericii creştine. Mântuitorul, prin jertfa Sa, a pus temelia spirituală, dumnezeiască a acestei instituţii dumnezeieşti şi omeneşti din care facem parte şi noi, Biserica creştină, dar El le-a poruncit ucenicilor să nu părăsească Ierusalimul până când nu vor primi Duhul Sfânt. (...) Cea de-a treia Persoană a Sfintei Treimi este egală, reală şi distinctă de celelalte, dar şi în acelaşi timp şi într-o unitate deplină, sunt Trei Persoane într-o unitate deplină. Duhul Sfânt desăvârşeşte unitatea de iubire a Preasfintei Treimi, întregeşte legătura aceasta. (...) Darul Duhului Sfânt primit de ucenici a fost transmis şi altora prin ceea ce a lăsat Mântuitorul Hristos în Biserica Sa, şi anume Sfintele Taine, iar noi, creştinii ortodocşi, ţinem mult la partea sacramentală a cultului”, a subliniat ierarhul.
Brâul Maicii Domnului va fi dus în zilele următoare în mai multe parohii din Arhiepiscopia Sibiului, în judeţul Sibiu şi în Municipiul Braşov.