Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Binecuvântarea Secţiei de neuropsihiatrie
De sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, la solicitarea cadrelor medicale de la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu“ din Timişoara a avut loc binecuvântarea saloanelor Secţiei de neuropsihiatrie.
Din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, preotul misionar Dumitru Moşoarcă, de la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu“, a oficiat slujba de Sfinţire mică a apei şi de binecuvântare a Secţiei de neuropsihiatrie infantilă, în prezenţa cadrelor medicale şi a pacienţilor. Evenimentul a fost organizat la solicitarea conducerii unităţii medicale, întrucât în ultimii ani au fost demarate o serie de lucrări de renovare şi modernizare a clinicii.
„La invitaţia conducerii spitalului, în această zi de sărbătoare, am săvârşit o rugăciune pentru toţi ostenitorii acestei secţii, dar şi pentru pacienţi. În numeroase rânduri, noi, preoţii, suntem alături de aceştia prin vizitele pe care le facem periodic şi încercăm să continuăm această lucrare pe care o avem în spitale, să-i încurajăm pe cei bolnavi de aici, să-i împărtăşim şi să ne rugăm pentru ei ca Bunul Dumnezeu să-i întărească şi să plece şi ei sănătoşi la casele lor. Dorim să le punem la suflet gândul că ajutorul vine în primul rând de la Dumnezeu, iar apoi de la oameni, de aceea noi îi sfătuim ca să alerge cu încredere spre dragostea şi ajutorul Părintelui Ceresc, Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre“, a precizat pr. Dumitru Moşoarcă, preot misionar în cadrul Arhiepiscopiei Timişoarei. După slujbă, a fost sfinţită o icoană a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena ce va împodobi de acum înainte, alături de alte icoane de la Arhiepiscopia Timişoarei, pereţii Secţiei de neuropsihiatrie infantilă.
Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu“ din Timişoara este unul dintre furnizorii principali de servicii medicale cu profil pediatric din zona de vest a României. Este o unitate medicală cu tradiţie, înfiinţată în anul 1903 şi având o activitate profesională diversificată, ce acoperă toată gama specialităţilor pediatrice. Spitalul are profil de urgenţă, fiind din acest punct de vedere principala unitate medicală desemnată să trateze urgenţe medicale şi chirurgical-ortopedice la copil. Din structura spitalului face parte Unitatea de Primire a Urgenţelor, compartiment cu program permanent dedicat asigurării serviciilor medicale de urgenţă. Activitatea medicală este asigurată în permanenţă de 3 linii de gardă pediatrie, 2 linii de gardă chirurgie şi ortopedie pediatrică, o linie de gardă anestezie şi terapie intensivă, o linie de gardă neonatologie, o linie de gardă ORL. Spitalul este centru de pregătire medicală universitară şi postuniversitară, fiind afiliat ca spital universitar Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş“ Timişoara. Unitatea medicală a devenit spital universitar din anul 1950, aici desfăşurându-se activitatea didactică cu studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş“ Timişoara. Totodată, spitalul este şi sediul pregătirii medicilor rezidenţi în diferite specialităţi cu profil pediatric, de-a lungul timpului în clinicile sale s-au format generaţii de medici specialişti în pediatrie, de chirurgie şi ortopedie infantilă. Din punct de vedere ştiinţific, spitalul are o activitate diversă, fiind implicat în mai multe proiecte de cercetare ştiinţifică medicală, în proiecte de cercetare doctorală şi studii clinice ale căror rezultate au fost prezentate în publicaţii de prestigiu naţionale şi internaţionale. (Diac. Marius Mircia, George Giurgiu)