De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Binecuvântarea trapezei Mănăstirii Ciolanu
În Duminica dinaintea Nașterii Domnului, 19 decembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a slujit la Mănăstirea Ciolanu din județul Buzău. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de șapte ieromonahi, preoți, ierodiaconi și diaconi, în biserica mare a așezământului monahal, apoi a binecuvântat trapeza mănăstirii, în urma unor lucrări de reamenajare și dotare.
În cuvântul de învățătură, chiriarhul Buzăului și Vrancei a reliefat înțelesurile fragmentului evanghelic duminical (Matei 1, 1-25), care ne prezintă genealogia Mântuitorului Iisus Hristos.
„Sfântul Evanghelist Matei a trebuit să-i convingă pe conaționalii săi, dar și pe noi că așteptarea lui Mesia, adică a Mântuitorului Iisus Hristos, Izbăvitorul neamului omenesc de sub stăpânirea morții și a iadului, a fost pregătită de-a lungul a 42 de generații, în interiorul poporului ales. Rolul de a menține aprinsă în conștiința evreilor flacăra credinței în împlinirea făgăduinței dumnezeiești referitoare la venirea lui Mesia a revenit, în primul rând, prorocilor vechitestamentari, dintre care îi amintim pe Miheia și pe Isaia, trăitori în secolul al 8-lea înainte de Hristos. Aceștia au prevăzut atât locul și timpul nașterii Domnului Hristos, cât și modul cum avea să pătimească El pentru răscumpărarea omului de sub stăpânirea celui viclean”, a spus ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat slujba de binecuvântare a trapezei Mănăstirii Ciolanu, care, în ultimii doi ani, a fost reamenajată și dotată cu mobilier nou și cu echipamente profesionale pentru pregătirea hranei. La final, Înaltpreasfinția Sa i-a felicitat pe părintele protosinghel Veniamin Anghel, starețul așezământului monahal, pe părintele Ionuț-Cristian Vuță, consilier eparhial la Sectorul social-filantropic și misionar, precum și pe toți cei care au contribuit financiar la realizarea lucrărilor.