La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Binecuvântarea trapezei Mănăstirii Ciolanu
În Duminica dinaintea Nașterii Domnului, 19 decembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a slujit la Mănăstirea Ciolanu din județul Buzău. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de șapte ieromonahi, preoți, ierodiaconi și diaconi, în biserica mare a așezământului monahal, apoi a binecuvântat trapeza mănăstirii, în urma unor lucrări de reamenajare și dotare.
În cuvântul de învățătură, chiriarhul Buzăului și Vrancei a reliefat înțelesurile fragmentului evanghelic duminical (Matei 1, 1-25), care ne prezintă genealogia Mântuitorului Iisus Hristos.
„Sfântul Evanghelist Matei a trebuit să-i convingă pe conaționalii săi, dar și pe noi că așteptarea lui Mesia, adică a Mântuitorului Iisus Hristos, Izbăvitorul neamului omenesc de sub stăpânirea morții și a iadului, a fost pregătită de-a lungul a 42 de generații, în interiorul poporului ales. Rolul de a menține aprinsă în conștiința evreilor flacăra credinței în împlinirea făgăduinței dumnezeiești referitoare la venirea lui Mesia a revenit, în primul rând, prorocilor vechitestamentari, dintre care îi amintim pe Miheia și pe Isaia, trăitori în secolul al 8-lea înainte de Hristos. Aceștia au prevăzut atât locul și timpul nașterii Domnului Hristos, cât și modul cum avea să pătimească El pentru răscumpărarea omului de sub stăpânirea celui viclean”, a spus ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat slujba de binecuvântare a trapezei Mănăstirii Ciolanu, care, în ultimii doi ani, a fost reamenajată și dotată cu mobilier nou și cu echipamente profesionale pentru pregătirea hranei. La final, Înaltpreasfinția Sa i-a felicitat pe părintele protosinghel Veniamin Anghel, starețul așezământului monahal, pe părintele Ionuț-Cristian Vuță, consilier eparhial la Sectorul social-filantropic și misionar, precum și pe toți cei care au contribuit financiar la realizarea lucrărilor.