Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Binecuvântări arhierești în eparhii din Muntenia și Dobrogea
În Duminica întâi după Rusalii, ierarhii din eparhii ale Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au săvârșit Sfânta Liturghie în bisericile și mănăstirile vizitate, rostind cuvinte de învățătură în care au tâlcuit sensurile duhovnicești ale pasajului evanghelic lecturat și au vorbit despre sărbătoarea tuturor sfinților. Totodată, au binecuvântat lucrările de restaurare și înfrumusețare realizate la anumite lăcașuri de închinare.
În Duminica Tuturor Sfinților, comunitatea Parohiei Găvana 1 din municipiul Pitești a îmbrăcat haine de sărbătoare, întrucât biserica parohială și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor și a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară aflat în apropierea lăcașului de închinare. În cuvântul de învățătură, ierarhul a arătat care este calea spre sfințenie și a oferit celor prezenți îndemnuri duhovnicești.
După oficierea Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii bisericii. Cu ajutorul ctitorilor Ioan și Olimpia Micu, în perioada 2007-2014 au fost executate lucrări importante de restaurare a picturii și a întregului complex bisericesc, sub coordonarea părintelui paroh Gheorghe Stănescu. De asemenea, ierarhul a sfințit și o troiță de lemn ridicată în curtea sfântului lăcaș. Toți credincioșii prezenți au primit în dar, din partea parohiei, pachete cu alimente, se arată pe site-ul arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
Buzău
Biserica Parohiei Lunca Rătești din Protoieria Pătârlagele, cu hramul „Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi”, a primit duminică, 19 iunie, vizita chiriarhului. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a binecuvântat pictura lăcașului de cult prin stropirea cu apă sfințită și prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir, apoi a săvârșit Sfânta Liturghie. Lucrările de pictură, în tehnica frescă, au fost realizate între anii 2020 și 2022, prin strădania preotului paroh Mihail Cucu, cu sprijinul enoriașilor, al Centrului eparhial și al autorităților centrale și locale.
Numeroși credincioși din parohie și din localitățile învecinate au participat la acest eveniment deosebit din viața comunității. După slujba de sfințire a picturii, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei. În omilia adresată celor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a explicat de ce Duminica întâi după Rusalii a fost rânduită de Sfinții Părinți pentru cinstirea tuturor sfinților care alcătuiesc Biserica triumfătoare din ceruri, a celor care și-au sfințit viața prin faptele dreptei credințe. În semn de recunoștință pentru efortul depus la înfrumusețarea sfântului lăcaș, părintele paroh Mihail Cucu a primit rangul de iconom stavrofor.
Sâmbătă, în ziua precedentă, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a sfințit capela cu hramul „Învierea lui Lazăr” a cimitirului Parohiei „Sfântul Apostol Andrei” din municipiul Buzău, ridicată între anii 2014 și 2020. Lucrările de construcție au fost începute de fostul preot paroh Iulian Negoiță. Din anul 2015, prin osteneala actualului paroh, părintele Petru Gabriel Roșu, ajutat de părinții coslujitori Paul Iulius Negoiță și Marian Ion, s-au efectuat lucrările de zugrăvire la interior și exterior și s-au montat pardoseala de marmură, sistemele de încălzire prin pardoseală și de climatizare, tâmplăria, vitraliile, ușile și mobilierul bisericesc. În semn de apreciere pentru munca depusă la zidirea lăcașului de rugăciune, părintele Marian Ion a primit rangul onorific de iconom stavrofor, ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, consilier eparhial.
Călărași
Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Ierarh Nifon” din municipiul Călărași. Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Corului „Mihail Vulpescu” al Protopopiatului Călărași. În cuvântul de învățătură, chiriarhul a explicat pasajul evanghelic al zilei și a vorbit despre prăznuirea tuturor sfinților din această duminică, sfinții fiind mărturia și rodul lucrării Duhului Sfânt în Biserica lui Hristos. Ierarhul a amintit credincioșilor prezenți și despre datoria lor, mai ales în perioada postului, de a se spovedi și a se împărtăși cu Sfintele Taine, se arată pe site-ul eparhiei, sf-esc.ro.
Tulcea
Mănăstirea Celic-Dere, unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din nordul Dobrogei, a îmbrăcat duminică haine de sărbătoare. Paraclisul „Izvorul Tămăduirii” de la demisolul bisericii mari a fost resfințit de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și cu Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. Lăcașul de cult a primit cu acest prilej al doilea hram, „Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab”, a transmis TRINITAS TV.
În continuare, Sfânta Liturghie a fost săvârșită la un Altar de vară amenajat lângă biserica mare. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie. La final, stareța mănăstirii a primit din partea ierarhului tomitan Ordinul „Crucea Sfântului Andrei”. „Am simțit cu toții mângâierea harului Sfântului Duh, care s-a atins de fiecare dintre noi și ne-a sfințit, luminat și binecuvântat. Am simțit și ocrotirea tuturor sfinților pomeniți astăzi, dar și chemarea lor de a-i urma pe drumul care duce către veșnica Împărăție a Mântuitorului Hristos. Aici, în grădina Maicii Domnului de la Celic-Dere, ierarhi, preoți și credincioși L-am lăudat pe Dumnezeu, Care este minunat întru sfinții Săi, cum spune prorocul și psalmistul David”, a afirmat Preasfințitul Părinte Visarion.