De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Binecuvântări arhiereşti la Timişoara şi Arad-Gai
În Duminica dinaintea Botezului Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Timişoara-Iosefin, Protopopiatul Timişoara I, iar Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în mijlocul obştii monahale de la Arad-Gai.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a fost prezent duminică, 4 ianuarie, în mijlocul credincioşilor din cartierul timişorean Iosefin. Cu acest prilej, chiriarhul a participat la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie săvârşită în biserica parohială cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“, de preotul paroh Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei, alături de preoţii şi diaconii slujitori ai parohiei.
Sfântul Ioan Botezătorul, cununa profeţilor
Mitropolitul Banatului a rostit un cuvânt de învăţătură referitor la înţelesurile duhovniceşti ale pericopei evanghelice duminicale, ce îl prezintă pe Sfântul Proroc Ioan Botezătorul ca Înaintemergător al venirii în lume a Mântuitorului Hristos. „Încă din Vechiul Testament, profeţii sub inspiraţia Duhului Sfânt anunţau poporul lui Israel că va veni timpul mesianic, că va veni Mesia, unsul lui Dumnezeu. Pericopa evanghelică de astăzi dă mărturie despre Sfântul Ioan Botezătorul, în timpul căruia, şi prin care se face începutul concret al Evangheliei Mântuitorului Hristos. Iubiţi credincioşi, dacă toţi profeţii vorbesc la viitor în prorociile lor spunând: «va veni Hristos», «va veni Mesia», iată, primul dintre profeţi care vorbeşte la prezent este Sfântul Ioan Botezătorul. Acesta zice: «Iată Mielul lui Dumnezeu, Care ridică păcatele lumii». Sfântul Ioan este cununa profeţilor, pentru că toţi profeţii şi-ar fi dorit să-l vadă pe Mesia, chiar şi Sfântul Proroc Isaia, cel pe care Biserica îl numeşte «Evanghelistul Vechiului Testament» sau «al cincilea evanghelist», a murit cu un dor sfânt, că aici pe pământ nu L-a întâlnit pe Mesia, dar a avut nădejdea că-L va întâlni în Împărăţia Cerurilor. Sfântul Ioan Botezătorul pune punct Vechiului Testament şi aşteptărilor milenare ale omului căzut. Când a auzit Adam, din adâncurile iadului, pe Sfântul Ioan Botezătorul spunând «Iată Mielul lui Dumnezeu», aceasta a fost prima veste bună care s-a auzit pe pământ, dar şi în adâncurile iadului. S-au trezit din suspin şi din durerea lor Adam şi Eva când au auzit că a venit Mesia, pentru că ştiau că trebuie să vină să le întindă mâna şi să-i ridice dintru adânc. Însă, iubiţi credincioşi, ca să poţi să-L mărturiseşti pe Hristos, să vorbeşti despre această veste bună, care este Hristos, trebuie să te sfinţeşti. Nu poate oricine să vorbească. Nu pe buzele oricărui om Se aşterne, Se aşază Hristos, ci numai pe buze curate. Ca să poată rosti aceste cuvinte mântuitoare, Sfântul Ioan Botezătorul, care a rămas orfan de mic, s-a dus în pustiul Iordanului şi acolo, hrănindu-se cu lăcuste şi miere sălbatică, a trăit ani de zile în post şi rugăciune. Sfântul Ioan s-a învrednicit nu numai să-L prezinte lumii pe «Mielul lui Dumnezeu», ci el va fi şi martorul Preasfintei Treimi, aşa cum vom vedea la praznicul Botezului Domnului nostru Iisus Hristos“, a arătat Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan.
Totodată, chiriarhul a precizat că Evanghelia Duminicii dinaintea Botezului Domnului ne prezintă unul dintre temeiurile scripturistice importante referitoare la Sfânta Taină a Mărturisirii: „Un amănunt foarte important pe care Sfântul Evanghelist Marcu îl spune despre Sfântul Ioan Botezătorul este acesta: «Şi ieşeau la El tot ţinutul Iudeii şi toţi cei din Ierusalim şi se botezau de către El, în râul Iordan, mărturisindu-şi păcatele» (Marcu 1, 5). Vedeţi de unde, şi ce rădăcină adâncă are Taina Mărturisirii din Biserica noastră? Iată, deci, Sfântul Ioan era duhovnicul Iudeii şi al Ierusalimului“, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
În finalul slujbei, pr. Ionel Popescu a mulţumit ierarhului pentru binecuvântarea de a vizita şi cerceta credincioşii şi slujitorii Parohiei Timişoara Iosefin, încredinţându-l de dragostea şi ascultarea tuturor fiilor duhovniceşti ai acesteia. De asemenea, părintele paroh a prezentat câteva repere istorice importante din viaţa comunităţii ortodoxe de aici, cât şi personalităţi de seamă ce au scris pagini importante în istoria acestei parohii şi a oferit în dar Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan volumul intitulat „Iosefinul Ortodox“ ce prezintă monografia Parohiei Timişoara-Iosefin.
Vizită chiriarhală la Mănăstirea Arad-Gai
În Duminica dinaintea Botezului Domnului, prima din acest an omagial dedicat misiunii parohiei şi mănăstirilor azi, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sf. Simeon Stâlpnicul“, Arad-Gai. Obştea mănăstirii condusă de stavrofora Magdalena Borteş l-a întâmpinat cu multă bucurie, ca de fiecare dată, pe arhipăstorul arădenilor.
În cadrul slujbei a fost hirotonit preot diaconul Cătălin Craveţ pe seama Parohiei Roşia Nouă, pe care la finalul slujbei ierarhul l-a hirotesit duhovnic. În cuvântul de învăţătură, pe baza citirilor scripturistice duminicale, a vorbit credincioşilor sub titlul „Calea vieţii veşnice“, prin Botez şi Sfintele Taine ale Bisericii. De asemenea, chiriarhul a amintit despre faptul că, în această perioadă, după încheierea sărbătorilor din acest răstimp şi colindatul credincioşilor la biserică, acum se continuă cu sfinţirea caselor de către preoţi, care prin aceasta întăresc lucrarea de comuniune şi conlucrare pe calea vieţii veşnice, pe care o pregăteşte Sfântul Ioan Botezătorul: „Gătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările Lui...“ Prin agheasmă se face nu numai sfinţirea caselor, ci şi a trupurilor şi sufletelor omeneşti. Totodată, acesta este cel mai bun prilej pentru desfăşurarea lucrării pastorale a preoţilor în parohie, un act de misiune a parohiilor în viaţa credincioşilor, la acest început de an omagial dedicat misiunii parohiei şi mănăstirilor azi, a amintit Înaltpreasfinţia Sa.