Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Binecuvântări arhiereşti pentru credincioşii parohiei vâlcene Orleşti
Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit în duminica trecută Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Parohia Sâlea, din comuna Orleşti, judeţul Vâlcea. Cu această ocazie, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit şi slujba de resfinţire a bisericii parohiale, de curând repictată în frescă. La slujbă au participat mai mulţi preoţi şi o mulţime de credincioşi, care s-au bucurat de prezenţa în mijlocul lor a Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit un diacon. În cuvântul de învăţătură pe care l-a rostit cu această ocazie, Înaltpreasfinţia Sa i-a binecuvântat pe toţi cei care s-au ostenit cu înfrumuseţarea Casei lui Dumnezeu, începând cu părintele protoiereu Mădălin Buşagă şi părintele paroh Mircea Marius, împreună cu toţi credincioşii din Parohia Sâlea. În încheierea predicii, Înaltpreasfinţia Sa i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi, preoţi şi popor, să fie vrednici urmaşi ai celor 318 Sfinţi Părinţi de la Sinodul I Ecumenic, care în anul 325, la Niceea, au apărat dreapta credinţă şi L-au mărturisit fără teamă pe Fiul lui Dumnezeu întrupat, pe Domnul şi Dumnezeul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos.
Prima biserică din Parohia Sâlea, ocrotită de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, a fost construită în anul 1832, prin osteneala mai multor credincioşi din zonă. Ea a fost refăcută, din cărămidă, între anii 1881 şi 1882. Biserica a fost închisă cultului vreme de aproape 50 de ani, iar în anul 1959 ea a fost rezidită aproape din temelie, pictura fiind şi ea refăcută. În anul 1988, biserica Parohiei Sâlea a primit un al doilea hram, al Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. În anul 1996, biserica a fost extinsă, prin adăugarea unei tinde.
Pictura în frescă a fost executată de pictorul Ion Diaconu din Râmnicu Vâlcea, apoi a fost refăcută în anul 1983 de pictorul Oscar Ionescu, în tehnica tempera. Între anii 2013 şi 2014, prin purtarea de grijă a părintelui Marius Mircea şi cu ajutorul credincioşilor din parohie, biserica a fost repictată de către soţii Aurelia şi George Rogojinaru din Râmnicu Vâlcea. (Pr. Dorin Iancu Nifon)