De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Binecuvântări în parohii din Muntenia și Dobrogea
Ierarhi din eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au efectuat în Duminica a 6-a după Paști vizite pastorale în parohii, au săvârșit Sfânta Liturghie, iar în unele locuri au sfințit locașuri de cult. Totodată, au rostit cuvinte de învățătură în care au tâlcuit pericopa evanghelică rânduită care consemnează minunea vindecării orbului din naștere de către Domnul Hristos și i-au binecuvântat pe credincioșii care au participat la sfintele slujbe.
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a sfințit duminică, 2 iunie 2019, Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitatea Meri, județul Prahova. După slujba de târnosire a bisericii, a urmat Sfânta Liturghie în acest locaș de cult.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Preasfinția Sa a evidențiat credința orbului din naștere din Evanghelia rânduită duminică și a afirmat că, pe lângă vederea trupească, există și o vedere duhovnicească. De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să contribuie la colecta organizată de Protopopiatul Urlați pentru sprijinirea familiilor greu încercate de inundațiile din ultima vreme din județul Prahova.
„Învățăm din minunea vindecării orbului din naștere că există o lumină a ochilor prin care putem vedea exteriorul, dar există și o vedere lăuntrică. Sunt oameni care au foarte multă lumină înlăuntrul sufletelor lor și se poate ca unii dintre aceștia să fie chiar orbi. Am avut ani mulți la Mănăstirea Sfântului Constantin Brâncoveanu, de la Sâmbăta de Sus, un duhovnic care a ajuns la un moment dat chiar la rangul de arhimandrit, pe numele lui Teofil. El era orb, nu a văzut niciodată și nu știa prea multe despre lumea aceasta, despre lumină sau despre întuneric. În schimb, avea o vedere curată înlăuntru. Omul acesta avea o altfel de vedere, chiar dacă nu vedea cu ochii aceștia trupești. De aceea, a spus adeseori tinerilor sau oamenilor de diferite vârste despre lumina lui Hristos care luminează tuturor. Voi mai aminti de un alt fel de a privi lucrurile, când un tânăr care s-a dus să-l întrebe pe un mare duhovnic ce îi poate spune despre cei care văd îngeri a primit următorul răspuns: «Eu mai degrabă îi fericesc pe cei care își văd propriile păcate decât pe cei care văd îngeri»”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârșit Sfânta Liturghie duminică, 2 iunie 2019, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Topraisar, județul Constanța. La sfârșitul slujbei, soborul de slujitori și credincioșii au plecat în procesiune până la noua capelă mortuară ridicată în apropierea sfântului locaș, unde ierarhul a oficiat slujba de binecuvântare.
În Duminica a 6-a după praznicul Învierii, credincioșii parohiei argeșene Brătești din Protopopiatul Curtea de Argeș au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre minunea vindecării orbului din naștere. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre frumusețea satului Brătești, județul Argeș, și a evidențiat vrednicia locuitorilor din această comunitate.
Sfințirea bisericii din Burca-Cucuieți, Vrancea
Biserica Parohiei Burca-Cucuieți cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” din județul Vrancea a fost târnosită duminică, 2 iunie 2019, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În continuare, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în locașul de cult proaspăt târnosit și a adresat credincioșilor un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre minunea vindecării orbului din naștere de către Mântuitorul Iisus Hristos. „Mântuitorul intervine în viața omului chiar și atunci când el nu se așteaptă; intervine atunci când vede o luptă interioară a omului de a-și anihila pornirile păcătoase, de a se ruga, de a-și purta crucea vieții personale cu răbdare, iar prin cruce înțelegem suferința provocată de boli, în general. Cel care îndură suferința fără să cârtească, fără să se împotrivească, ci luptându-se doar cu patimile sale, acela este binecuvântat de Dumnezeu”, a explicat IPS Părinte Arhiepiscop Ciprian. Pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, părintele paroh Ciprian Darie a primit rangul onorific de iconom, ne-a transmis pr. Dragoș Olteanu, inspector eparhial.
Sărbătoare în Parohia Sătuc-Cazasu din Brăila
Duminică, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfințit pictura Bisericii „Sfântul Nicolae și Sfinții Martiri Brâncoveni” din Parohia Sătuc-Cazasu, județul Brăila. După slujba de sfințire a urmat Sfânta Liturghie, săvârșită de chiriarhul locului în locașul de cult, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul rostit, Arhiepiscopul Dunării de Jos a vorbit despre importanța picturii bisericești a sfântului locaș, explicând simbolismul icoanelor. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a tâlcuit pericopa evanghelică în care este relatată vindecarea orbului din naștere, subliniind faptul că sunt evenimente în viața cotidiană care au ca scop descoperirea prezenței și lucrării lui Dumnezeu. La final, pentru implicarea în lucrările de pictare și înfrumusețare a locașului de cult, ierarhul a oferit diplome ctitorilor și ostenitorilor, iar șapte preoți din Protoieria Brăila au primit rangul de sachelar, doi de iconom și unul de iconom stavrofor.
Târnosirea bisericii din localitatea Crânguri, județul Giurgiu
Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitatea Crânguri, județul Giurgiu, a fost târnosită duminică, 2 iunie 2019, de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului. În cuvântul rostit cu acest prilej, ierarhul a vorbit despre frumusețea credinței oamenilor de la sat. „Suntem într-o comunitate și într-o localitate unde oamenii nu au pierdut dimensiunea vieții spirituale, spre deosebire de orașele mari, unde oamenii sunt pierduți în agitația cotidiană”, a explicat Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie.