Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Binecuvântări pentru credincioşii bănăţeni
În Duminica a 22-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Cartierul-Verde, Protopopiatul Arad, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit în Parohia Moroasa Luncă, Protopopiatul Reşiţa, iar Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit în Parohia Remetea Luncă, Protopopiatul Făget.
La invitaţia preotului Mihai Gaşpar şi a credincioşilor, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a efectuat duminică o vizită pastorală în Parohia Cartierul Verde, situată în partea de sud-est a municipiului Arad. Pentru a răspunde nevoilor sufleteşti ale familiilor care locuiesc în acest nou cartier, până la edificarea unui locaş de cult, aici a fost amenajată o capelă, purtând hramul „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş“. Înconjurat de soborul preoţilor slujitori, în prezenţa enoriaşilor, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat aici Sfânta Liturghie arhierească. La momentul cuvenit, chiriarhul a hirotonit în treapta diaconiei pe tânărul teolog Valentin Goronea. Înaltpreasfinţia Sa a adresat celor prezenţi un părintesc cuvânt de învăţătură, temeluit pe citirile scripturistice ale duminicii (Gal. 6, Lc. 16), sub titlul „Răsplata faptelor“, arătând cum acestea reflectă personalitatea fiecărui om şi prin care se dovedeşte adevărata trăire în Hristos. Raiul şi iadul ilustrează împrejurările vieţii, subliniind faptul că fără iubire spirituală nu se poate asigura desăvârşirea, deschizându-se prăpastie între cei ce săvârşesc binele şi cei care se abat de la aceasta. Se impune deci păstrarea unei ţinute creştine neuitând pilda înaintaşilor, mai ales în perioada când se pomenesc cei adormiţi. Cu acest prilej, chiriarhul a ţinut să facă şi prezentarea noului preot paroh Mihai Gaşpar, credincioşilor acestei parohii. În încheiere, preotul paroh a mulţumit ierarhului pentru vizita chiriarhală şi pentru îndrumările părinteşti, iar credincioşilor pentru sprijinul acordat.
Binecuvântarea bisericii din cartierul reşiţean Moroasa Luncă
Şi pentru credincioşii din cartierul reşiţean Moroasa Luncă, ziua de duminică a fost una de mare bucurie. Bucuria sărbătorii a fost prilejuită de prezenţa Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, care a binecuvântat cu agheasmă, în vederea slujirii, biserica parohială, cu hramurile „Sfântul Vasile cel Mare“ şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni“. În prezenţa autorităţilor locale şi a credincioşilor, după slujba de binecuvântare, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele paroh Daniel Ţăpârdea a fost hirotesit iconom, iar cei care s-au implicat în procesul de edificare au primit acte de cinstire. De asemenea, chiriarhul a oferit în dar bisericii o icoană cu Sfinţii Martiri Brâncoveni şi mai multe cărţi de cult. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos“ al Episcopiei Caransebeşului. „Este o biserică necesară într-un cartier fără locaşuri de cult, până acum credincioşii acestei parohii rugându-se într-un amfiteatru din cadrul liceului din apropiere. Este ultima biserică în construcţie din acest oraş de pe Bârzava, deschisă de astăzi pentru serviciul divin public. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să sporească lucrul şi rugăciunea preoţilor şi credincioşilor din această parohie, iar sfinţii ocrotitori să mijlocească înaintea Tronului Preasfintei Treimi pentru toţi ctitorii, lucrătorii şi binefăcătorii bisericii, ca în viitorul cel mai apropiat să o putem târnosi“, a subliniat Preasfinţitul Părinte Lucian.
Parohia cu hramurile „Sfântul Vasile cel Mare“ şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ a fost înfiinţată în anul 2002 şi numără 1.438 de familii şi peste 4.800 de credincioşi. Piatra de temelie a locaşului de cult a fost pusă pe 4 martie 2007 de către Preasfinţitul Părinte Lucian, iar lucrările de construire au debutat în primăvara anului 2008.
Sfinţirea bisericii Parohiei Remetea Luncă
Credincioşii Parohiei Remetea Luncă din Protopopiatul Făget au primit duminică vizita Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. Sărbătoarea a fost prilejuită şi de împlinirea a 500 de ani de la prima atestare documentară a localităţii, dar şi de împlinirea a 60 de ani de la târnosirea bisericii din sat. Preasfinţia Sa a fost întâmpinat la venirea în parohie de soborul slujitor condus de pr. Bujor Păcurar, protopopul Făgetului, şi de foarte mulţi copiii şi tineri îmbrăcaţi în haine tradiţionale de sărbătoare. Cu acest prilej, ierarhul a binecuvântat lucrările de renovare şi înfrumuseţare realizate prin osteneala credincioşilor din această localitate la biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“. În continuare, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi de la mai multe parohii din cuprinsul Protopopiatului Făget, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în prezenţa enoriaşilor şi a numeroşi credincioşi din localităţile învecinate, precum şi a reprezentanţilor locali şi centrali din zonă. În semn de preţuire şi apreciere pentru bogata activitate pastoral-misionară şi administrativ-gospodărească desfăşurată în parohie în cei 15 ani de păstorire, pr. Vasile Ulici, parohul bisericii, a fost hirotesit iconom-stavrofor. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, Valentin Birău)