Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Binecuvântări și îndemnuri în Duminica după Botezul Domnului
În Duminica după Botezul Domnului, credincioşii eparhiilor din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei au participat la slujbe arhiereşti săvârşite în catedrale și biserici de enorie. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhii au tâlcuit pericopa evanghelică referitoare la începutul propovăduirii Domnului Hristos, au săvârșit hirotesii și instalat preoți și i-au îndemnat pe credincioși la pocăință și înnoirea vieții.
La Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost oficiată duminică de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. „Cuvintele prorocului Isaia, citate în Evanghelia de azi, se referă la ţinutul lui Zabulon şi Neftali, dincolo de Iordan în Galileea neamurilor, unde avea să răsară o lumină mare, lumină ce împrăştia întunericul în care trăiseră până atunci locuitorii acelui ţinut. De aceea, Mântuitorul Hristos a venit acolo să aducă lumină, în primul rând pentru că era legat de acel ţinut, dar şi pentru faptul că acolo se aflau multe neamuri, iar începutul propovăduirii Evangheliei Sale îi avea în vedere pe toţi deopotrivă, nu doar pe cei din neamul ales. Mesajul Evangheliei era îndreptat deci către toate neamurile”, a subliniat Preasfinţia Sa în cuvântul de învățătură.
Arhiepiscopia Tomisului
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa. Credincioşii prezenţi s-au putut închina la moaştele mai multor sfinţi, dăruite Catedralei Arhiepiscopale din Constanţa de Înaltpreasfinţitul Părinte Iacov, Mitropolit de Mytiline, Grecia. „Mântuitorul îşi începe propovăduirea ca şi Sfântul Ioan Botezătorul, prin cuvintele «Pocăiţi-vă, că s-a apropiat Împărăţia cerurilor!». Tot astăzi am primit de la Mitropolitul Iacob de Mytiline sfinte moaşte care aduc prezenţa unor sfinţi din Grecia, aici, în Arhiepiscopia Tomisului. Au fost aduse moaştele Sfinţilor Rafael, Nicolae şi Irina, ale Sfinţilor Olimpia, Teodor şi Vasile de acolo din Mytiline, pentru că sfinţii sunt aceia care ne leagă pe noi de Dumnezeu şi care ne înfrăţesc pe noi”, a spus Înaltpreasfinţia Sa. Sfintele moaşte vor rămâne permanent spre închinare în Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa.
Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului
Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, s-a aflat duminică, 13 ianuarie, în mijlocul credincioşilor Parohiei Prundu I, din municipiul Piteşti, ocrotită de Sfântul Ierarh Spiridon. Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi, apoi le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa pocăinţei. Chiriarhul a primit în dar din partea parohiei o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Spiridon. De asemenea, părintele paroh Andrei Luțu a fost hirotesit iconom stavrofor. Sfântul locaş de cult a fost construit între anii 1876 şi 1878, prin contribuția familiei binecredinciosului boier Andrei Ştefănescu, fiind sfinţită de către Preasfinţitul Episcop Ghenadie al II-lea al Argeşului, în anul 1878.
Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei
Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a slujit duminică, 13 ianuarie, în Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” din municipiul Buzău. Împreună cu un sobor de cinci preoți și doi diaconi, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica din cel mai nou cartier al orașului, numit Orizont. Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei a oferit răspunsurile liturgice. „Pocăința înseamnă străduința de a te schimba, de a-ți schimba modul de a gândi, care influențează, desigur, modul de a te comporta în relație cu Dumnezeu și cu aproapele tău. Dacă noi conștientizăm neputințele, slăbiciunile noastre, cu multă responsabilitate, mai ales când ne așezăm la rugăciune, atunci înțelegem cât de important este să ne străduim să devenim mai buni, pentru a fi pe placul lui Dumnezeu”, a subliniat ierarhul în cuvântul de învățătură.
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați. La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale. „Această duminică ne arată tuturor ce lucrare sfântă a început Mântuitorul Iisus Hristos după ce a fost botezat în râul Iordan de către Ioan. Lucrarea săvârșită de Hristos Domnul este o continuare a lucrării Sfântului Ioan Botezătorul”, a spus ierarhul Dunării de Jos. Vorbind despre pocăința la care sunt chemați toți oamenii, Înaltpreasfinția Sa a explicat că aceasta este o întoarcere către Dumnezeu și ieșire din întunericul neștiinței.
Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor
La biserica din lemn, monument istoric, din municipiul Slobozia, Sfânta Liturghie a fost oficiată duminică de Preasfinţitul Părinte Episcop Vincenţiu. Alături de credincioși au fost împreună-rugători și reprezentanți ai autorităților județene și locale. Elevi și absolvenți ai Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia au dat răspunsurile la strană. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit credincioşilor despre începutul lucrării publice a Mântuitorului Iisus Hristos.
Episcopia Giurgiului
Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârșit duminică Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Gheorghe”-Nou din municipiul Giurgiu. Ierarhul a explicat în predica sa înţelesurile duhovniceşti ale pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Matei, care fac referire la începutul propovăduirii Domnului Hristos. La final, Preasfinţitul Părinte Ambrozie l-a felicitat pe părintele paroh Ștefan Alexandru, secretar eparhial al Episcopiei Giurgiului, pentru activitatea pastorală și administrativă desfășurată, oferindu-i mai multe volume de cărți, precum și alte daruri.
Episcopia Tulcii
Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Vasile Alecsandri, Protopopiatul Babadag, instalând ca nou păstor sufletesc al credincioşilor de aici pe pr. Adrian Ionaşcu. De asemenea, ierarhul a vizitat de dimineață şi Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a Parohiei Babadag 2, rostindu-le cuvânt de învăţătură creştinească credincioşilor prezenţi la slujba Utreniei.