În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
„Biserica aceasta este expresia jertfelniciei credincioşilor“
Credincioşii din parohia Chintinici a Protopopiatului Roznov au găzduit duminică, 15 septembrie 2013, cel mai semnificativ eveniment religios care s-a desfăşurat vreodată în parohia lor, respectiv sfinţirea bisericii cu hramul „Sfântul slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul“. Evenimentul a căpătat o mare amploare, atât datorită actului divin în sine şi prezenţei Chiriarhului locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, cât şi datorită numărului mare de preoţi prezenţi în soborul slujitor, peste 30, lucru mai puţin întâlnit, mai ales în cazul unei sfinţiri la sat. Au contribuit la crearea atmosferei de maximă sărbătoare şi cele câteva mii de credincioşi prezenţi, care au avut ocazia să treacă prin altarul noului lăcaş sfinţit, precum şi hirotesia întru iconom stavrofor a preotului paroh Iulian-Mihail Vasile.
Unde există credinţă puternică în Dumnezeu şi un sfânt ocrotitor, nimic nu este cu neputinţă. Acest lucru l-au dovedit cu prisosinţă cele 180 de familii ale parohiei Chintinici din Protopopiatul Roznov, care, deşi nu sunt foarte bogate din punct de vedere material, au reuşit să-şi ridice în localitate o frumoasă biserică, închinată Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, precum şi numeroase şi importante anexe. Toate aceste lucruri, însă, nu ar fi putut fi posibile fără îndrumarea şi purtarea de grijă a celui care a reuşit să facă din Chintinici nu numai o nouă parohie, ci mai ales o familie, părintele paroh Iulian-Mihail Vasile.
Ca o încununare a tuturor lucrărilor frumoase săvârşite în parohia Chintinici, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost cel care, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba de sfinţire a Bisericii parohiale „Sfântul slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul“, precum şi slujba Sfintei Liturghii. Încă de la primele ore ale dimineţii, grupuri de credincioşi au sosit atât din localitate, cât şi de prin satele şi oraşele vecine, pentru a asista la evenimentul pe care enoriaşii din Chintinici îl aşteptau de mai bine de zece ani. Bătrânii satului, dar şi tineri şi copii îmbrăcaţi în tradiţionalul costum popular l-au întâmpinat la poarta bisericii pe Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care, după tradiţionala primire cu pâine şi cu sare, a fost condus de soborul slujitor până în faţa bisericii, unde a început slujba de târnosire a lăcaşului de cult. Biserica cu hramul „Sfântul slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul“ a fost sfinţită prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, iar sfânta masă din altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin. La slujba de sfinţire, urmată de slujba Sfintei Liturghii, săvârşită pe o scenă frumos îmbodobită, au luat parte aproape 4.000 de credincioşi, care au stat şi la rând pentru a trece prin sfântul altar. La eveniment au participat şi membri ai autorităţilor judeţene şi locale.
„Apartenenţa la o parohie reprezintă binecuvântarea Domnului“
În cuvântul adresat credincioşilor prezenţi, IPS Părinte Mitropolit Teofan a explicat pericopa evanghelică a zilei, apoi a subliniat faptul că două aspecte sunt foarte importante pentru o vieţuire creştină, anume integrarea în comunitatea parohială şi viaţa de familie: „Apartenenţa la o parohie, la o biserică, la un altar, la o obşte euharistică reprezintă binecuvântarea Domnului pentru credincioşi de a pătrunde în tainele împărăţiei cerurilor. Odată cu apartenenţa omului la o parohie, este absolut necesar pentru acesta să aparţină şi unei familii binecuvântate. Omul fără familie este omul nimănui, vine de niciunde şi se îndreaptă spre nicăieri. Bărbatul care nu are suport din partea soţiei sale, din partea părinţilor săi şi din partea propriilor prunci este ca un fulg în bătaia vântului, lipsit de rădăcină, lipsit de perspectivă, lipsit în cele din urmă de viaţă, chiar dacă are sentimentul că trăieşte. De aceea, Dumnezeu, Biserica, dar şi bunul simţ şi strigătul strămoşilor, toate se îndreaptă spre noi pentru a ne cere să ne păstrăm şi să ne apărăm familia ca pe bunul cel mai de preţ pe care îl avem în această viaţă. Şi familia se apără, se păstrează şi se întăreşte prin faptul că bărbatul şi soţia sa, amândoi uniţi în faţa sfântului altar, îşi făgăduiesc cinste şi fidelitate unul în faţa celuilalt, şi, fiind împreună în trupul şi în sufletul lor, dau naştere la prunci, pe care îi cresc în frica Domnului şi îi educă frumos, spre slava lor, spre slava Bisericii şi spre întărirea neamului“.
„Alegerea acestui sfânt ca ocrotitor şi binefăcător al comunităţii noastre nu a fost una deloc întâmplătoare“
La finalul Sfintei Liturghii, în momentul împărtăşirii credincioşilor, pr. protopop Vasile Ţoc a dat citire hrisovului de sfinţire, după care părintele Iulian-Mihail Vasile, parohul bisericii din Chintinici, a ţinut un emoţionant cuvânt, în care a mărturisit cât de mult a simţit ocrotirea Sfântului Prooroc Ilie de-a lungul anilor săi de pastoraţie: „Dăm slavă Bunului Dumnezeu, lăudat întru sfinţii Săi, pentru această zi binecuvântată, eveniment unic şi de mare însemnătate pentru istoria comunităţii noastre, căci, din înălţimea tronului dumnezeiesc, s-a pogorât astăzi binecuvântare şi izvor de har peste această lucrare sfântă, dar şi peste ostenitorii ei. Credem că biserica sfinţită astăzi este pecetea jertfei purtării Sfintei Cruci de către credincioşii noştri, dar şi a râvnei Sfântului Ilie pentru lucrul sfânt al lui Dumnezeu. Alegerea acestui sfânt ca ocrotitor şi binefăcător al comunităţii noastre nu a fost una deloc întâmplătoare. Spun aceasta pentru că lumina zilei pe acest pământ am primit-o de ziua Sfântului Ilie, taina întru preoţie am primit-o în ajunul Sfântului, iar piatra de temelie a bisericii noastre a fost aşezată în anul 2001, cu câteva zile înainte de sărbătoarea marelui Prooroc. Mai mult decât atât, un număr însemnat de familii din parohia noastră chiar poartă numele de Ilie. Cât despre osteneala credincioşilor noştri, putem afirma că biserica aceasta este expresia jertfelniciei lor, căci, ca în vremea Sfântului Ilie, asemenea văduvei din Sarepta Sidonului, aceşti credincioşi au dăruit Sfântului multă milostenie, din puţinul agoniselii lor, şi, în această lumină, dragostea lor devine cu adevărat un act de credinţă mântuitor. Suntem bucuroşi pentru biserica sfinţită astăzi şi pentru toate aceste edificii şi lucrări ce o înconjoară, însă, mulţumirea mea ca slujitor al altarului va fi una deplină când credincioşii mei vor împodobi şi lumina chipul lăcaşului de cult proaspăt sfinţit prin prezenţa lor la sfintele slujbe“.
„Binecuvântează, Doamne, această Sfântă Casă!“
La sfârşit, IPS Mitropolit Teofan l-a hirotesit pe preotul paroh Iulian-Mihail Vasile întru iconom stavrofor, oferindu-i crucea, bederniţa şi brâul roşu. De asemenea, Înalt Preasfinţia Sa a felicitat atât pe părinte, pe soţia acestuia, cât şi pe enoriaşi, pentru felul în care au ştiut să-şi construiască şi să-şi împodobească biserica, oferind distincţii de vrednicie tuturor celor care au ajutat de-a lungul timpului la construcţia lăcaşului de cult.
Înainte de a părăsi parohia Chintinici, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vizitat expoziţia etnografică permanentă „Casa bunicilor“ din curtea bisericii din Chintinici, lăsând pentru posteritate scrise următoarele cuvinte în cartea de impresii: „Binecuvântează, Doamne, această Sfântă Casă, loc unde s-au născut strămoşii noştri!“.