La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Biserica, alături de cei neajutorați
122 de familii grav afectate de inundații din localitățile Slobozia Conachi și Izvoarele, județul Galați, au primit joi, 26 ianuarie, paturi și saltelele aferente din partea unui hotel din Austria, prin implicarea directă a Arhiepiscopiei Dunării de Jos. De asemenea, Arhiepiscopia a donat seturi de lenjerie, perne, pături și pilote, în așa fel încât darul oferit să fie unul complet.
Au trecut trei luni de când peste locuitorii comunelor Pechea, Slobozia Conachi, Cuza-Vodă și Izvoarele din județul Galați s-au revărsat șuvoaie de apă rezultate în urma ploilor abundente, care au dus la inundații severe și au produs numeroase pagube locuitorilor acestor comune.
Încă din primele zile, Patriarhia Română, Arhiepiscopia Dunării de Jos, alte eparhii din țară, dar și mulți oameni cu suflet mare au venit în întâmpinarea acestor semeni, oferindu-le un important sprijin financiar și material.
În același timp, ierarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, preoți din parohiile de aproape și de departe, însoțiți de voluntari tineri sau vârstnici, le-au oferit zilnic hrană caldă, i-au ajutat la decolmatarea caselor și spațiilor anexe, la curățarea bunurilor și la igienizare.
Cu binecuvântarea și implicarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, pe baza unui parteneriat încheiat între Arhiepiscopia Dunării de Jos și un complex hotelier din Viena, Austria, 122 de familii grav afectate de inundații din localitățile Slobozia Conachi și Izvoarele au beneficiat de un proiect umanitar prin care li s-au oferit paturi și saltelele aferente.
De asemenea, Arhiepiscopia Dunării de Jos a donat seturi de lenjerie, perne, pături și pilote, în așa fel încât darul oferit de binefăcătorii din Austria și Centrul eparhial să fie complet.
„Această frumoasă cooperare dintre Arhiepiscopia Dunării de Jos și complexul hotelier din Austria a provocat o bucurie imensă și o caldă mângâiere în sufletele credincioșilor, ale persoanelor afectate de inundații. Ținem să mulțumim tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a acestui proiect, Patriarhiei Române și Arhiepiscopiei Dunării de Jos pentru toate demersurile făcute și pentru toate semnele dragostei milostive acordate nouă, tuturor, în această perioadă de grele încercări”, a spus pr. Ionuț Glăvan, protoiereu de Covurlui.
În virtutea unei bune cooperări dintre parohie și școală, cele 122 de paturi au fost depozitate temporar în sala de sport a Școlii Gimnaziale nr. 1 din Slobozia Conachi, unul din spațiile în care, imediat după inundații, sute de persoane sinistrate au fost cazate în regim de urgență.
„Suntem bucuroși să ne alăturăm eforturilor Arhiepiscopiei Dunării de Jos de a duce la bun sfârșit această lucrare în folosul semenilor noștri afectați de inundații la finele anului trecut. Sunt semnele văzute ale protocolului Biserică - Școală care funcționează foarte bine și susținem, chiar demonstrăm că legătura strânsă de colaborare dintre Școală și Biserică are o puternică dimensiune de civism”, ne-a declarat prof. Lucica Florea, director al Școlii Gimnaziale nr. 1 din Slobozia Conachi.