În Duminica de după Nașterea Domnului, credincioșii din Iași au avut parte de un moment deosebit de rugăciune și binecuvântare, prilejuit de slujirea Preasfințitului Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar
Biserica cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului“ şi „Sfântul Mare Mucenic Procopie“ din Milişăuţi, resfinţită de IPS Arhiepiscop Pimen
2.000 de credincioşi au ţinut să fie prezenţi duminică, 17 august 2014, la sfinţirea celei de-a treia biserici din comuna suceveană Milişăuţi, slujbă oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor impresionant, format din 60 de preoţi şi diaconi. Slujba de Târnosire a lăcaşului de cult a fost urmată de slujba de binecuvântare a clopotniţei, a fântânii şi a paraclisului de vară, unde a avut loc şi Sfânta Liturghie arhierească.
Duminica trecută a fost zi de mare sărbătoare şi de o deosebită importanţă istorică pentru localnicii din comuna suceveană Milişăuţi, care au participat în număr mare, alături de numeroşi pelerini, la sfinţirea bisericii cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului“ şi „Sfântul Mare Mucenic Procopie“. IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a fost prezent la sărbătoarea comunităţii din Milişăuţi, alături de un sobor numeros de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte şi arhim. Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna şi exarh al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, arhim. Nectarie Clinci, stareţul Mănăstirii Sihăstria Putnei, pr. Aurel Goraş, protopop al Protoieriei Câmpulung Moldovenesc, pr. Petru Lupăştean-Barfă, protopopul Protoieriei Rădăuţi şi parohul bisericii proaspăt târnosite.
Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a fost întâmpinat în centrul localităţii de copii îmbrăcaţi în costume populare şi condus până în faţa bisericii într-o frumoasă caleaşcă trasă de doi cai, alaiul fiind însoţit de tineri călare. După primirea tradiţională cu pâine şi cu sare, a urmat slujba de Târnosire. Lăcaşul de cult a fost sfinţit prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, iar Sfânta Masă din altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin. La slujba de Sfinţire, urmată de slujba Sfintei Liturghii arhiereşti săvârşită în paraclisul de vară, au luat parte 2.000 de credincioşi, care au stat şi la rând pentru a trece prin Sfântul Altar. La eveniment au participat şi membri ai autorităţilor judeţene şi locale.
Cuvântul de învăţătură din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de IPS Pimen, care a reamintit celor prezenţi necesitatea de a urma întocmai învăţătura Sfintei Evanghelii, spre a trăi cu adevărat creştineşte. La final, pr. paroh Petru Lupăştean-Barfă, care este protopop al Protopopiatului Rădăuţi, a prezentat un scurt istoric al bisericii: „În anul 1994, pe data de 8 iulie, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Procopie, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen punea piatra de temelie a Bisericii cu hramul Naşterea Maicii Domnului. Acum, după 20 de ani, când s-au împlinit toate şi Dumnezeu a rânduit să o putem construi, ne-am gândit, iar Înaltpreasfinţitul ne-a binecuvântat şi a fost de acord, ca al doilea hram al bisericii să fie Sfântul Mare Mucenic Procopie, cel care de 520 de ani este ocrotitorul parohiei noastre“.
Ca semn al preţuirii pentru lucrările realizate la lăcaşul de cult în ultimii ani, cei doi preoţi colaboratori ai părintelui paroh Petru Lupăştean-Barfă au fost hirotesiţi de IPS Pimen iconomi stavrofori. Mai menţionăm că în cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti de duminică, monahul Atanasie de la Mănăstirea Sihăstria Putnei a primit Hirotonia în ierodiacon. (Tudorel Rusu)