Praznicul Naşterii Domnului a adunat şi în acest an mulţimi de credincioşi la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Sfânta Liturghie din ziua marelui praznic a fost săvârşită de
Biserica „Cuţitul de Argint“, la 100 de ani
La Biserica "Bărbătescu Nou" din Capitală, cunoscută drept Biserica "Cuţitul de Argint" sau Biserica "Filaret", au fost aniversaţi duminică, 12 decembrie, 100 de ani de la târnosire.
Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de pomenire a ctitorilor, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
Aniversarea centenarului Bisericii "Cuţitul de Argint" a început de sâmbătă, 11 decembrie, când a fost săvârşită Vecernia, la finalul căreia Corul de copii "Symbol" a susţinut un concert de colinde.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul a arătat semnificaţia duhovnicească a pericopei evanghelice. "Prin această parabolă, Mântuitorul Iisus Hristos a dorit să atragă atenţia asupra unei teme deosebit de importante care a fost centrală în propovăduirea Sa, tema Împărăţiei cerurilor. Noi, slujitorii Bisericii, ne-am bucura dacă aceste cuvinte: Împărăţia lui Dumnezeu, Împărăţia cerurilor, mântuirea, viaţa veşnică rezonează în sufletele credincioşilor şi sunt conştientizate. Noi nu le spunem doar aşa ca să fie spuse, ci ca să cugetăm la ele şi ca să înţelegem că acesta este sensul şi scopul vieţii noastre pămâneşti, acela de a moşteni Împărăţia lui Dumnezeu, de a fi cu Dumnezeu în veşnicie, în pace, în iubire şi în comuniune."
Bucuria istoriei şi a tradiţiei mărturisirii
În continuare, PS Ciprian a arătat că cina simbolizează Împărăţia lui Dumnezeu, trăirea în comuniune de iubire şi credinţă unii laolaltă şi cu Dumnezeu. "Ogorul sau ţarina înseamnă preocupările noastre pentru cele materiale, iar toţi cei care au poftit la cină simbolizează, pe de o parte, categoriile de oameni pe care, din păcate, le desconsiderăm şi, pe de altă parte, simbolizează celelalte popoare păgâne care au fost chemate la mântuire", a subliniat PS Episcop Ciprian.
La finalul Sfintei Liturghii, prof. univ. dr. Corneliu Lungu a evocat pe baza documentelor istoria Bisericii "Cuţitul de Argint". "Documentele din ianuarie şi iunie 1911 dovedesc faptul că această biserică a fost târnosită în ziua de 12 decembrie 1910. Astăzi eu îmi îndrept gândurile către cei care au reuşit să ridice acest lăcaş şi mai cu seamă către cei care au reuşit să-l păstreze şi să-l transmită generaţiilor viitoare, pentru ca noi astăzi să ne putem bucura în el. Fie ca şi dvs. să păstraţi cu sfinţenie această tradiţie, pentru că, aşa cum spunea marele istoric Nicolae Iorga, Biserica este unul din pilonii de bază ai edificiului naţional şi că pe ea trebuie să o păstrăm aşa cum ne-a lăsat-o Dumnezeu", a spus profesorul Lungu.
Părintele paroh Gheorghe Popa a dăruit invitaţilor câte o plachetă omagială cu imaginea Bisericii "Cuţitul de Argint" şi cu chipul regelui Carol I, ctitorul bisericii. În încheierea manifestărilor liturgice şi culturale dedicate acestui moment important din viaţa comunităţii de la Biserica "Bărbătescu Nou", Corul "Symbol" a susţinut un scurt concert de colinde şi cântări tradiţionale, iar toţi cei prezenţi au admirat expoziţia de icoane realizate de dr. Silvia Elena Săracu.