La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Biserica din Blăgești, resfințită de Episcopul Hușilor
Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din localitatea Blăgești, Protopopiatul Pașcani, veche de peste un secol, a fost resfințită în Duminica a 6-a după Rusalii, 24 iulie 2022, de către Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Numeroși săteni, precum și credincioșii veniți din municipiul Pașcani, au sosit de la primele ore ale zilei pentru a lua parte la slujba de resfințire și pentru a se închina, conform tradiției, în Sfântul Altar.
După sfințirea zidurilor cu Sfântul și Marele Mir, dar și după pecetluirea Sfântului Prestol, clericii au săvârșit Sfânta Liturghie.
În cuvântul de învățătură ținut, Părintele Episcop a explicat cum trebuie creștinul să dobândească blândețea pe care o are Mântuitorul nostru: „Domnul Hristos, în Evanghelia de astăzi, îi întreba cu blândețe pe cei care erau de față: «De ce cugetați cele rele în inimile voastre? De ce aveți asemenea gânduri de răutate, în loc ca voi să vă bucurați că un om paralitic, imobilizat la pat, a primit vindecare? Voi sunteți cei care vă uitați și vă pironiți mintea pe ceva ce este doar o invenție, o manipulare. De ce sunteți răi?» În felul acesta îi tratează Domnul Hristos pe cei care erau prezenți. Nu încearcă să îi pună la punct, nici să le explice ce înseamnă blasfemia, căci o știau prea bine. Domnul Hristos, în delicatețea Sa, ca Cel care cunoaște inima omului, avea această certitudine că ei, în sufletele lor, în fața propriilor lor conștiințe, greșeau și exagerau. Cred că trebuie să luăm aminte la această atitudine a Domnului Hristos, plină de blândețe, când cărturarii și fariseii se năpusteau cu răutate asupra Lui. Blândețea nu este doar starea de calmitate, de liniște, ci ne spune Sfântul Ioan Scărarul că ea este «faptul de a rămâne nemișcat și când ești lăudat, și când ești disprețuit»”.
Având în vedere întreaga lucrare săvârșită de-a lungul timpului în mijlocul comunității parohiale, precum și pentru restaurarea și înfrumusețarea bisericii din localitate, părintele paroh Octavian Pantelimon a primit, ca semn de recunoștință, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei” pentru clerici, iar binefăcătorii sfântului lăcaș au fost răsplătiți de către chiriarh, prin intermediul Episcopului Hușilor, cu distincții de vrednicie.
Spre finalul momentului festiv, preotul paroh i-a dăruit ierarhului, în semn de mulțumire pentru binecuvântarea oferită comunității, o icoană cu reprezentarea Sfintei Treimi. Totodată, părintele Pantelimon a lansat și o monografie a satului Blăgești, pe care a realizat-o în urma cercetărilor din ultimii ani.