În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Biserica din Brădeni, județul Sibiu, a fost târnosită
În Duminica a 6-a după Rusalii, credincioșii Parohiei Brădeni, județul Sibiu, au participat în număr mare la sfințirea bisericii din localitate săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Binefăcătorii lăcașului de cult din Brădeni au primit distincții și diplome din partea ierarhului.
Lăcașul de cult a fost renovat și înfrumusețat în ultimii ani prin eforturile comunității parohiale. Biserica ocrotită de Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a fost târnosită de ierarh cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită, iar la interior a fost săvârșită rânduiala de sfințire a Altarului, informează Mitropolia Ardealului.
După slujba de sfințire a urmat Sfânta Liturghie, săvârșită de ierarh împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Cvintetul „Anatoly” al Operei Brașov.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care s-a prezentat minunea vindecării slăbănogului din Capernaum. „Mântuitorul Iisus Hristos este Tămăduitorul deplin al sufletelor și trupurilor noastre, Cel care ne așteaptă pe fiecare în parte ca să-i ducem pe cei care sunt în suferință, să mergem cu toții acolo unde Îl găsim pe Hristos, în Sfânta Biserică. (…) Noi n-am stat astăzi doar să ascultăm niște cântări frumoase sau să trăim o atmosferă deosebită, ci ne-am împărtășit de cuvântul Lui și, în același timp, o parte ne-am împărtășit cu Trupul și Sângele Lui. Dacă înțelegem lucrul acesta, totdeauna avem șansa ca păcatele noastre să fie șterse înainte ca ele să producă suferințe. Biserica are multe rânduieli, de pildă, Taina Sfântului Maslu, care este o Taină de vindecare a sufletului și a trupului. Ea este precedată de Taina Spovedaniei, pentru ca să fie deplină tămăduirea credinciosului, și apoi este împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Avem datoria de a veni la biserică, de a-L căuta pe Hristos și de a aduce și pe alții împreună cu noi, ca să ne curățim de păcatele sufletești și, astfel, și suferințele trupești să fie iertate. Evanghelia de astăzi ne dă această certitudine că Dumnezeu nu ne-a părăsit”, a spus ierarhul.
Pr. paroh Mihăiță-Iulian Țăruș a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă în comunitate și i-a oferit în dar o icoană. La finalul Sfintei Liturghii, fostul paroh, pr. Florin Țânț, și actualul paroh, pr. Mihăiță-Iulian Țăruș, au fost hirotesiți iconomi. Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a acordat distincția „Crucea Șaguniană” pentru mireni Gabrielei Scutea și diplome de apreciere binefăcătorilor care au contribuit la înfrumusețarea lăcașului de cult.