În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Biserica din Brusturi - Târgu Neamţ a fost resfinţită
În Duminica a IV-a după Rusalii, ca urmare a unor ample lucrări de reabilitare şi pictare, Biserica cu hramul „Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din localitatea Brusturi, Protopopiatul Târgu Neamţ, a fost resfinţită. Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a fost succedată de slujba Sfintei Liturghii arhiereşti, în cadrul căreia diaconul Mihai Bodea a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfinţii Voievozi“ din Bădărăi, comuna Santa Mare - Protopopiatul Iaşi 1, iar părintele Dinu Gavriloaie, parohul bisericii din Brusturi, a fost hirotesit iconom stavrofor.
Zi de mare sărbătoare în comuna Brusturi a judeţului Neamţ, unde, duminica trecută, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a resfinţit Biserica cu hramul „Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din localitate. După târnosirea lăcaşului de cult, a urmat slujba Sfintei Liturghii arhiereşti, oficiată pe o scenă special amenajată în vecinătatea lăcaşului de cult.
Cuvântul de învăţătură din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de părintele Viorel Ioniţă, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti şi fost secretar al Conferinţei Bisericilor Europene. Slujba de duminică a reprezentat un moment important şi pentru credincioşii din Parohia „Sfinţii Voievozi“ din Bădărăi, comuna Santa Mare - Protopopiatul Iaşi 1, diaconul Mihai Bodea fiind hirotonit preot pe seama acestei comunităţi.
„Fără rugăciune nu ne putem numi creştini“
La final, IPS Mitropolit Teofan le-a vorbit credincioşilor despre cele patru aspecte care-l definesc pe omul cu adevărat creştin: „Ce trebuie să facă omul pentru a fi creştin? Să-l privească pe sutaşul din Evanghelie şi va afla răspunsul la această întrebare. În primul rând, fiecare dintre noi trebuie să fim oameni ai rugăciunii, căci fără rugăciune nu ne putem numi creştini. Pe sutaş, Hristos Domnul l-a lăudat, zicându-i că nici în Israel nu a găsit atâta credinţă, iar din acest episod biblic înţelegem şi noi că trebuie să fim oameni credincioşi. La rândul său, sutaşul din Evanghelie a spus despre sine că este nevrednic, de unde învăţăm că trebuie să ne recunoaştem păcatele şi să vedem în ceilalţi doar ce este lumină, virtute şi faptă bună. Apoi, sutaşul din Evanghelie avea multă încredere în puterea lui Dumnezeu, arătându-ne tuturor cât de necesară este să ne lăsăm gândurile şi greutăţile în braţele Celui care ne-a creat şi ne poartă mereu de grijă“.
Drept recunoştinţă pentru eforturile făcute privind înfrumuseţarea lăcaşului de cult, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei l-a hirotesit în iconom stavrofor pe părintele Dinu Gavriloaia, parohul bisericii din Brusturi, oferindu-i crucea, bederniţa şi brâul roşu. Alături de preotul paroh, au primit distincţii şi diplome toţi cei care s-au implicat în renovarea şi înfrumuseţarea bisericii.
Lucrări însemnate de reabilitare a lăcaşului de închinare
Zidirea actualei biserici din Brusturi a început în anul 1924, prin strădania preotului Iosif Lupescu, susţinut de Ghiţă Horea. Din cauza frământărilor vremii, biserica a fost terminată abia în anul 1947, când a fost sfinţită de către stareţul Mănăstirii Neamţ, Melchisedec Dumitriu. Întrucât după trecerea anilor se impunea înnoirea sfântului locaş, la iniţiativa actualului paroh Dinu Gavriloae, sprijinit de consiliul şi comitetul parohial, s-au realizat următoarele lucrări: pictarea interioară a bisericii în tehnica frescă, realizată de pictorul bisericesc Aurel Creta între anii 1998-2004, şi dotarea bisericii cu strane şi iconostase sculptate din stejar masiv, cu tâmplărie nouă, cu policandre de bronz, mochete şi covoare, consolidarea şi renovarea clopotniţei, tencuită în praf de piatră şi dotată cu porţi din fier forjat, construirea paraclisului cu turlă şi a casei de prăznuire, din incinta bisericii, pictarea în frescă a paraclisului şi a trapezei, confecţionarea şi pictarea catapetesmei paraclisului şi amenajarea altarului cu Sfântă Masă, dotarea casei de prăznuire cu bucătărie şi sală de mese cu toate cele necesare bunei funcţionări, amenajarea intrării principale şi a incintei cu alei construite din pavele, amenajarea cimitirului, cu alei pavate, cu împrejmuire şi cu poartă de intrare din fier forjat. Toate aceste lucrări au fost realizate prin jertfa şi dăruirea credincioşilor din parohie şi a altor creştini ortodocşi, între aceştia, Vasile Gavriloae, tatăl părintelui, având o contribuţie însemnată.
Sfinţire de casa socială şi bibliotecă parohială, la Glodenii Gândului
Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei i-a felicitat pe toţi cei care s-au implicat în amenajarea casei sociale şi a bibliotecii parohiale şi le-a vorbit credincioşilor despre importanţa cunoaşterii, despre folosul citirii de cărţi şi mai ales despre folosul citirii Sf. Scripturi: „Spune un mare părinte al Bisericii că necunoaşterea este mama tuturor relelor. Dacă omul nu cunoaşte din Sfânta Scriptură ce este bine şi ce este rău, ce este lumină şi ce este întuneric, ce este stăpânirea lui Dumnezeu şi stăpânirea lui satan, atunci el rătăceşte pe căi rătăcite, se pierde pe el şi îi pierde şi pe alţii. Dulce este cuvântul Domnului care se află în Sfânta Carte şi se cuvine ca Şcoala, pe de o parte, şi Biserica, pe de altă parte, să aducă în faţa oamenilor cartea, atât cea laică, cât şi cea bisericească“.
În semn de recunoştinţă pentru activitatea derulată în localitatea Glodenii Gândului, părintele Lucian Vamanu a fost hirotesit de IPS Părinte Mitropolit Teofan întru iconom stavrofor. De asemenea, au fost acordate diplome şi distincţii de vrednicie unor credincioşi care au contribuit la ridicarea celor două aşezăminte sfinţite.