În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Biserica din Câlnic îşi serbează hramul
Patronii spirituali ai comunităţii din Câlnic sunt Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Aşezată pe Valea Bârzavei, la ieşirea dinspre municipiul Reşiţa, localitatea Câlnic îşi serbează în fiecare an hramul bisericii şi Ruga satului.
Supranumită şi "Biserica Neagră a Banatului Montan", lăcaşul de cult de aici, construit în stil de baroc medieval, între anii 1794 şi 1804, impresionează prin bogăţia sa artistică şi culturală. Aşa cum numele de "hram" înseamnă "casă", atât lăcaşul de cult de aici, cât şi fiecare credincios devin o "casă" pentru oaspeţii ce participă la bucuria lor. Iar această bucurie începe dimineaţa cu Sfânta Liturghie şi se continuă cu Ruga sau Nedeia satului. Este momentul când toţi fiii satului, răspândiţi prin ţară sau prin lumea largă, se adună acasă pentru a petrece zilele de sărbătoare alături de familie şi prieteni. Încă de la începuturile existenţei sale, viaţa bisericească a locuitorilor Câlnicului s-a împletit cu înflorirea economică şi bunăstarea locuitorilor, dependentă în mare măsură de industria siderurgică din Cetatea de Foc, aşa cum mai este numit oraşul Reşiţa. Rânduiala de cult din ziua hramului este una mai deosebită. În timpul Sfintei Liturghii, sunt pomeniţi toţi preoţii răposaţi ce au slujit cândva la altarul acestei biserici. De asemenea, sunt pomeniţi şi membrii corului bisericesc trecuţi la cele veşnice. După rugăciunea amvonului, se înconjoară biserica de trei ori, iar în cele patru puncte ale lăcaşului de cult, se citeşte câte o Evanghelie, urmată de o scurtă ectenie întreită. Apoi se binecuvintează cu apă sfinţită. După încheierea Sfintei Liturghii se evocă diverse momente importante din istoria localităţii şi a bisericii, se omagiază personalităţi locale sau sunt răsplătiţi cu diplome de excelenţă binefăcătorii actuali. În acest an, bucuria a fost sporită de prezenţa a trei ierarhi la slujba de seară a Vecerniei. Alături de PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, au slujit la altarul bisericii din Câlnic, PS Daniil, Episcop al românilor din Dacia Felix (Serbia), şi PS Siluan, Episcopul românilor din Ungaria. Ierarhii au fost întâmpinaţi de pr. Nicolae C. Mirişan, protopopul Reşiţei, şi preoţii-gazdă Sorin Valentin Popovici şi Sorin-Ion Sfeia, alături de primarul municipiului Reşiţa, ing. dr. Mihai Stepanescu şi alte oficialităţi locale. Anunţata vizită a mobilizat atât autorităţile locale, cât şi întreaga comunitate. Cu emoţie, Mihai Stepanescu ne-a declarat: "Pentru locuitorii Câlnicului, dar şi ai Reşiţei, această sărbătoare este una deosebită. Aşa cum Apostolii Petru şi Pavel veghează continuu viaţa spirituală a cetăţenilor de aici, tot aşa şi noi, cei care am fost învestiţi prin vot, trebuie să fim alături de ei atât la bucurii, cât şi la necazuri pentru a le oferi sprijin şi pentru a face ca societatea în care trăim să fie una stabilă, mai rodnică şi mai bună". Pasionat de tot ce înseamnă tradiţie, artă sau folclor, Mihai Stepanescu promovează în Câlnic formaţia de "Căluşari", alcătuită din tineri bine instruiţi şi iubitori de tradiţie şi artă populară. De asemenea, cele două zile de nedeie sunt întreţinute de o cunoscută formaţie de muzică populară, prin efortul primarului şi al Consiliului Local.