Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Biserica din comuna Broscăuți, sfințită de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei
Credincioșii din comuna botoșăneană Broscăuți au avut duminică, 22 august, bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a târnosit biserica parohială cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Apostol Andrei”. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Andrei Berbeci a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Dămideni, Protopopiatul Săveni.
Zi de sărbătoare pentru credincioșii din zona municipiului Dorohoi, dar și din localitatea Broscăuți - Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a binecuvântat duminică noua biserică parohială. Conform actului de sfințire, actualul lăcaș de cult a fost ridicat în cimitirul parohiei, pe locul unei vechi biserici din lemn. După întâmpinarea ierarhului, soborul dimpreună cu cei prezenți au înconjurat sfântul lăcaș, iar în continuare, potrivit rânduielilor bisericești, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a sfințit și pecetluit Sfânta Masă din Sfântul Altar și a binecuvântat pictura interioară prin stropire cu apă sfințită și prin ungere cu Sfântul și Marele Mir. După oficierea slujbei de sfințire, clericii au săvârșit Sfânta Liturghie la un Altar special amenajat în curtea parohiei, iar credincioșii au așteptat la rând pentru a se închina în Sfântul Altar.
„De-a lungul călătoriei, Hristos să nu fie departe de noi”
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit a arătat cât de importantă este prezența lui Dumnezeu în viața noastră de zi cu zi: „Viața noastră, pe care o putem descrie și înfățișa ca pe o călătorie pe mare, are parte de vremuri senine, liniștite și așezate, precum avem parte și de furtună. Vremea bună și cerul senin se arată atunci când familia noastră merge bine, când avem sănătate și înțelegere în casă, când avem un loc de muncă sau când ne asumăm așa cum se cuvine slujirea noastră. Vremea de furtună și de vânt din viața noastră se arată atunci când apar ispitele, apare boala, apar neînțelegerile din familie, apar dușmănii de un fel sau altul. Vremea vieții, când senină, când furtunoasă, trebuie să țină cont de lucrul cel mai important: de-a lungul călătoriei, Hristos să nu fie departe de noi”.
Totodată, ierarhul a afirmat că un adevărat creștin trebuie să țintească întotdeauna spre Dumnezeu, spre Hristos Domnul: „În vreme de furtună, valurile se arată atunci când apare suferința, atunci când apare neînțelegerea, atunci când oamenii te vorbesc de rău pentru că noi, adesea, ne preocupăm foarte mult de ceea ce cred oamenii despre noi, de ceea ce vorbesc oamenii despre noi, și gândim poate prea puțin, uneori chiar deloc la ce gândește Dumnezeu despre noi. În vreme de furtună și în vreme de cer senin, Îl ai tu, omule, pe Hristos ca țintă a inimii și a privirii tale? Cum se arată această țintire a ochilor inimii noastre către Dumnezeu, pentru a fi El cu noi în vremea călătoriei? Gândirea noastră la Dumnezeu se arată în participarea noastră la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în lecturarea Sfintei Scripturi și în rugăciunea cât mai prezentă în viața noastră. Prin aceste trei lucruri avem ochii inimii ațintiți spre Dumnezeu. Într-un alt chip, tot în trei feluri, se arată ațintirea noastră către Dumnezeu în dimensiunea îndreptată spre oameni: dacă ai o familie binecuvântată, ții la ea cu tot sufletul, dai naștere copiilor cu care te-a binecuvântat Dumnezeu, atunci ochii tăi sunt îndreptați către Hristos. Dacă ai inimă bună și milostivă, îngrijindu-te de cel sărac de lângă tine, atunci inima ta este îndreptată spre Dumnezeu. Și dacă acolo unde te găsești, la locul de muncă, îți asumi cu demnitate, cu curaj, slujirea și responsabilitatea pe care le ai, și în această modalitate, ochii tăi sunt ațintiți către Dumnezeu”.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Andrei Berbeci a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Dămideni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani. În continuare, după ce părintele protopop Stelian Ciurciun a dat citire actului de sfințire, părintele paroh Andrian Crețu a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei” pentru clerici. De asemenea, pentru implicarea lor la zidirea sfântului lăcaș, ctitorii Dumitru Tiron și Elena Leahu au fost răsplătiți de Părintele Mitropolit cu distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru mireni. Totodată, binefăcătorii comunității parohiale au primit distincții de vrednicie. La final, după ce clericii au săvârșit o slujbă de pomenire pentru credincioșii care au trecut la cele veșnice, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan i-a îndemnat pe cei prezenți să se roage și să țină în permanență legătura cu românii plecați în străinătate, amintind totodată că în această zi Biserica noastră celebrează Duminica migranților români, conform hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din februarie 2009.