Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
„Biserica din Deal“, 300 de ani de la zidire
Biserica Parohiei Călimăneşti II, din judeţul Vâlcea, şi-a serbat hramul şi împlinirea a trei secole de existenţă, marţi, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Cu acest prilej au fost inaugurate muzeul parohial şi o expoziţie de icoane, obiecte de cult, veşminte preoţeşti şi cărţi vechi de patrimoniu aparţinând parohiei.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi condus de părintele arhimandrit Laurenţiu Popa, stareţul Mănăstirii Stânişoara. La sfârşitul slujbei a fost lansată monografia bisericii, intitulată: "Trei secole de credinţă. Biserica din Deal "Sfinţii Voievozi". 1711-2011", semnată de părintele paroh Gheorghe Niţă şi de preotul Ilie Ceapă. Părintele paroh a rostit un cuvânt de bun venit celor prezenţi la eveniment şi a prezentat cele mai importante aspecte din lucrarea pastoral-misionară îndeplinită pe parcursul celor trei decenii de slujire la altarul bisericii din Călimăneşti. Prof. drd. Florin Epure a înmânat părintelui paroh Gheorghe Niţă, din partea Direcţiei pentru Cultură Vâlcea, o diplomă de recunoaştere şi apreciere pentru eforturile depuse în restaurarea, conservarea şi întreţinerea sfântului lăcaş de închinare. La rândul său, părintele paroh a înmânat diplome aniversare tuturor celor care i-au fost alături în strădaniile sale de-a lungul celor 30 de ani de activitate. "Astăzi, am trăit o emoţie minunată, pentru că s-au împlinit 300 de ani de la zidirea acestei sfinte biserici. Cu acest prilej, după o bogată activitate în ceea ce priveşte pastoraţia, dar şi de administraţie gospodărească, am lansat şi monografia Bisericii din Deal, la care am lucrat împreună cu părintele Ilie Ceapă, fiu al parohiei noastre. Această monografie cuprinde viaţa noastră parohială, dar şi ceea ce s-a întâmplat înainte de noi, încă de la 1711, când s-a pus piatra de temelie a acestei biserici. De-a lungul timpului, biserica a avut de suferit. În perioada anilor 1985-2000, de când am venit în această parohie, la Biserica din Deal s-au efectuat ample lucrări de refacere şi consolidare, dar şi de restaurare a picturii şi s-au realizat şi alte obiective necesare unei bune desfăşurări a activităţii. Totodată, am organizat şi un muzeu cu obiecte de cult, cu icoane de patrimoniu, dar şi cu veşminte vechi de peste o sută de ani. Mulţumim tuturor celor care au participat la manifestările organizate cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la ctitorirea Bisericii din Deal cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. De altfel, ne-am bucurat de prezenţa multor invitaţi din parohia noastră, şi nu numai", a spus părintele paroh.