În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Biserica din Gherdeal, renovată printr-un parteneriat între instituţii
Câţiva tineri inimoşi împreună cu specialişti de la centrul de Restaurare şi Conservare al Arhiepiscopiei Sibiului, de la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu şi de la alte instituţii, au organizat în această săptămână workshop-ul „Vechi biserici din sate uitate“, în cadrul căruia s-a refăcut acoperişul Bisericii „Sfântul Nicolae“ din Gherdeal, judeţul Sibiu. Intervenţia la acoperişul lăcaşului de cult era necesară pentru a se încetini procesul de degradare a bisericii din satul de la graniţa dintre judeţele Sibiu şi Braşov. Ca multe alte sate româneşti, Gherdealul se confruntă cu un amplu proces de depopulare, iar acest fenomen a dus la degradarea frumoasei biserici de aici. La iniţiativa unui grup de la instituţiile amintite, au început ample lucrări de refacere a acoperişului, ce vor fi urmate de alte proiecte de reabilitare a locaşului de rugăciune. Timp de câteva zile, voluntarii şi specialiştii au muncit din greu pentru a salva acest monument istoric, iar cu timpul îşi doresc să-i redea frumuseţea pe care a avut-o altădată. „Am intervenit de urgenţă la acoperiş pentru a proteja zidirea, după care s-a realizat o primă intervenţie asupra picturii din interior, de o valoare extraordinară şi de o frumuseţe aparte, cu o amprentă specifică secolului al XVIII-lea. Este o primă acţiune a acestui grup şi vom continua şi la alte locaşuri de cult care necesită astfel de intervenţii“, ne-a spus consilierul cultural de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Savu Popa.
Voluntariat şi implicare
Puţinii credincioşi rămaşi la Gherdeal s-au bucurat de această iniţiativă şi speră că în curând vor avea din nou o biserică funcţională în satul lor. Voluntarii din grupul de iniţiativă au fost primiţi cu multă căldură de săteni, iar această colaborare deschide un proiect mai amplu în care sunt vizate şi alte biserici degradate. Din grup fac parte şi studenţi sau masteranzi ai universităţii sibiene, care se specializează în restaurări de obiecte de patrimoniu. „Am văzut starea în care se află această biserică şi, împreună cu mai mulţi colegi şi prieteni, am avut iniţiativa de a încerca să salvăm această biserică. A fost un ambient plăcut, pentru că suntem toţi voluntari la acest proiect şi suntem bucuroşi că putem ajuta aceşti puţini oameni rămaşi în Gherdeal“, ne-a spus iniţiatorul proiectului de colaborare, Tudorel Drăgoi. (Ştefan Mărculeţ)