În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Biserica din Întorsura, pregătită pentru sfinţire
Credincioşii Parohiei Întorsura, din Protopopiatul Băileşti, judeţul Dolj, se bucură de un nou locaş de închinare. Lucrările au fost înfăptuite cu multă osteneală, iar biserica închinată Sfântului Ioan Botezătorul aşteaptă să fie sfinţită.
Parohia Întorsura este situată la circa 35 km de Craiova, pe drumul naţional Craiova-Calafat, cu ramificaţie spre stânga în comuna Radovan, la aproximativ 5 km. Localitate cu oameni credincioşi şi harnici, parohia are astăzi un nou locaş de închinare. Istoria ei se întinde pe câteva decenii, presărată cu încercări de tot felul, dar binecuvântată de Dumnezeu şi întărită spre a fi dusă până la capăt.
Demersuri pentru ridicarea unui nou locaş de închinare
Dorinţa de a ridica aici o biserică s-a conturat în anul 1997, când primarul de atunci al comunei Radovan împreună cu preotul paroh Ion Velea şi consilierii parohiali (Ilie Năboiu, Ion Ghiţă, Ionel Popa, Ilie Şoşa, Ion Ana, Pătru Mihai şi Nicolae Miloş) au convocat Adunarea parohială şi au hotărât ridicarea unei noi biserici. Tot în aceeaşi şedinţă s-a mai alcătuit şi un comitet cu rolul de a contribui la ridicarea noii biserici. La data de 28 iulie 1997, primăria a avizat locaţia pentru ridicarea sfântului locaş.
La început lucrările au mers destul de greu din cauza lipsei fondurilor şi a procedurii de documentaţie. Cu timpul însă, Dumnezeu i-a binecuvântat pe ostenitori, scoţându-le în cale oameni darnici, care au susţinut necondiţionat lucrările de zidire. Procesul de documentare a fost susţinut în chip deosebit de credincioşii Ilie Năboiu şi Florea Dinuţ, care, uneori singuri şi de multe ori pe propria lor cheltuială, au mers la instituţiile abilitate pentru a obţine actele necesare demarării lucrărilor de construcţie a noii biserici.
Concretizarea unei necesităţi pastorale
În toamna anului 2000 au început săpăturile pentru fundaţia noii biserici. La această lucrare au participat majoritatea sătenilor, sub coordonarea preotului paroh. Bucuria tuturor a fost plinită în ziua de 14 iunie 2001, când IPS Teofan, astăzi Mitropolit al Moldovei, a pus piatra de temelie la noua biserică, cu hramul „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul“. După această etapă, preotul paroh Ion Velea, însoţit de consilierii parohiei, a început procesul de strângere de fonduri pentru construcţie. De atunci şi până în prezent, laolaltă cu enoriaşii parohiei, preoţii care au trecut pe aici au ostenit la ridicarea sfintei biserici. Au fost încercări grele şi munca depusă a fost de multe ori istovitoare, însă Dumnezeu nu i-a lăsat nici o clipă pe cei care lucrau în ogorul sfintei Sale biserici.
După plecarea preotului Claudiu Cimpoieru, la data de 1 aprilie 2011, postul de paroh a fost ocupat de pr. Alin-Elian Dascălu. Totul fiind aproape gata, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a binecuvântat prin săvârşirea Sfintei Liturghii în noua biserică, începând cu ziua de 25 decembrie 2011. Tot prin osteneala pr. Dascălu şi a credincioşilor din Întorsura, biserica a fost înfrumuseţată, a fost aşezată catapeteasma şi s-au efectuat lucrări de amenajare a curţii interioare. (Pr. Ionel Pîrvu)