La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Biserica din localitatea argeșeană Pielești a fost târnosită
Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a săvârşit în Duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe munte - iubirea vrăjmaşilor) slujba de sfinţire a bisericii filiei Pieleşti, comuna Cotmeana din judeţul Argeş, cu hramul `Sfântul Ierarh Nicolae~. Ierarhul a oficiat în continuare Sfânta Liturghie şi a apreciat evlavia credincioşilor din această parohie.
Amintind de vrednicia credincioșilor din Parohia Pielești, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic a scos în evidență dragostea față de Dumnezeu a acestora, precum și stăruința lor de a restaura sfântul lăcaș de rugăciune, care are o vechime de aproape 120 de ani. „Aici, în Pieleşti, oamenii sunt gospodari şi au făcut o biserică pe când erau foarte puţini ca număr. Am constatat că Pieleşti este un sat frumos cu locuri sfinte şi oameni gospodari. Aici este Duhul bun al lui Dumnezeu şi de aceea trebuie să vă bucuraţi, deoarece aţi făcut mare bucurie la rândul dumneavoastră în ceruri”, a spus ierarhul.
Între cei care au contribuit financiar la toate lucrările de restaurare s-au evidențiat în mod deosebit mai multe persoane din localitate. Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic le-a oferit binefăcătorilor sfântului lăcaş de cult diplome de vrednicie. Totodată, pentru eforturile depuse împreună cu enoriașii, părintele paroh Ion Gherguș a primit distincția de iconom stavrofor. „Bunul Dumnezeu ne-a binecuvântat cu harul Său cel sfânt ca în satul Pieleşti, comuna Cotmeana, să ne bucurăm de o mare sărbătoare religioasă a comunităţii, şi anume resfinţirea bisericii din acest sat, pe meleagurile căruia o legendă spune că ar fi trecut domnitorul Ţării Româneşti, Vlad Ţepeş. Acest fapt este confirmat de hotarul dintre satele Pieleşti şi Aluniş, care poartă denumirea de Ţapa”, a spus pr. paroh Ion Gherguș. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a săvârşit o slujbă de pomenire pentru ctitorii şi binefăcătorii bisericii, care au trecut la Domnul.
Biserica Parohiei Pielești a fost ridicată în timpul păstoririi Episcopului Gherasim Timuș, lucrările fiind definitivate în anul 1902. Odată cu trecerea timpului, construcția s-a degradat, astfel că era necesar să se întreprindă mai multe lucrări de restaurare și reparație pentru ca lăcașul de cult să recapete frumusețea de odinioară. Astfel, în anul 2002, au fost efectuate lucrări de consolidare la clădirea bisericii. După anul 2016 a fost elaborat un plan de restaurare și înfrumusețare a bisericii prin grija primăriei comunei Cotmeana și a enoriașilor din această parohie, informează arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
Din cauza degradărilor suferite în timp, tencuiala din interior a fost decopertată până la cărămidă. În anul 2020, pictura a fost refăcută integral de către pictorul Constantin Toma, prin cheltuiala familiei Gheorghe Neacșu, Mioara și Romeo. În aceeași perioadă a fost montată și gresia, lucrare sprijinită de către familia Anatolie Tighinean, Margareta și Patrick din județul Cluj.