La Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Lăpușul Românesc (Ruoaia), s-au desfășurat, 13 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, lucrările sinaxei monahale cu
Biserica din Sânandrei Colonie a fost înveșmântată în har
În Duminica după Botezul Domnului, 9 ianuarie, când natura a îmbrăcat veșmânt alb curat, prin zăpada proaspăt așternută peste pământul Banatului, biserica din localitatea Sânandrei Colonie, județul Timiș, a fost târnosită de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.
Încă de la orele dimineții, chiriarhul locului a fost întâmpinat de primarul localității Sânandrei, Claudiu Coman, de mulțime de credincioși veniți din Timișoara și satele învecinate, la momentul unic din viața bisericii parohiale, precum și de soborul format din: părintele Timotei Anișorac, consilier eparhial; părintele protoiereu Cristian Păiș; preacuviosul părinte Rafael Povîrnaru; părintele Marius Mircia, de la Parohia Timișoara Ronaț; preotul pensionar Vasile Anișorac și preotul paroh Teodor Cocan.
Sărbătoarea parohiei a debutat cu slujba de târnosire săvârșită de ierarh împreună cu soborul, și a cuprins înconjurarea bisericii și ungerea ei cu Sfântul și Marele Mir, precum și stropirea cu apă sfințită. Biserica a fost așezată sub ocrotirea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul.
După rânduială, în piciorul Sfintei Mese au fost așezate hrisovul și mica raclă cu moaște mucenicești.
După pecetluirea şi înveşmântarea prestolului, au fost sfinţite catapeteasma şi pictura cea nouă.
În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a explicat Evanghelia duminicii, arătând cum a fost primit în satul său, Nazaret, Cel care își începea misiunea publică, misionară și mântuitoare, fiind nevoit să locuiască în cetatea Capernaum, în Galileea neamurilor, întrucât concetățenii Lui n-au crezut în El, alungându-L, voind chiar să-L omoare.
În continuare, Înaltpreasfinția Sa a menționat că Mântuitorul și-a început activitatea de propovăduire a Evangheliei cu aceleași cuvinte din predica Sfântului Ioan Botezătorul, și anume: „Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor!” (Matei 3, 2)
La finalul Sfintei Liturghii, pentru efortul depus la zidirea și pictarea bisericii, precum și la edificarea întregului așezământ (paraclis cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, clopotniță, trapeză și alte dependințe), părintele paroh Teodor Cocan a fost hirotesit iconom stavrofor, cu drept de a purta brâu roșu și cruce pectorală. De asemenea, părintele paroh Teodor Cocan a acordat acte de cinstire tuturor ctitorilor și binefăcătorilor bisericii.