Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Biserica din Todirești, sfințită de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei
Credincioșii din comuna ieșeană Todirești au, începând de duminică, 23 octombrie 2022, un nou sfânt lăcaș. Biserica Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a fost târnosită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Conform tradiției, numeroși localnici, precum și credincioși veniți din împrejurimi, dar și din Pașcani, au primit binecuvântarea să intre și să se închine în Sfântul Altar.
Mulțime de oameni s-au adunat duminică la biserica Parohiei Todirești II pentru a lua parte la evenimentele dedicate sfințirii noului lăcaș. După ce clericii l-au întâmpinat pe ierarh și au citit textele scripturistice rânduite, s-au binecuvântat zidurile exterioare cu Sfântul și Marele Mir, iar după înconjurarea bisericii, soborul slujitor s-a îndreptat spre Sfântul Altar, unde au spălat Sfânta Masă cu agheasmă și apă de trandafir, iar Părintele Mitropolit a binecuvântat jertfelnicul și l-a pecetluit, după care a fost săvârșită Sfânta Liturghie. Slujba a fost înfrumusețată de răspunsurile liturgice oferite de Grupul psaltic „Chivotul”, de la Catedrala Mitropolitană din Iași, dirijat de psaltul Ionuț Dulgheriu.
În omilia rostită în fața celor prezenți, chiriarhul a arătat cum poate puterea diavolului să pună stăpânire pe om: „În spatele fiecărui păcat, spun Sfinții Părinți, se află un diavol. Poate noi, cei de față, și în general noi oamenii, parcă nu suntem posedați de puterea întunericului precum demonizatul din Evanghelia de astăzi. În același timp, Sfinții Părinți spun că orice patimă este legată de puterea întunericului. Se amintește în scrierile lor că sunt câteva duhuri, demoni ai răutății: duhul lăcomiei pântecelui, duhul desfrânării, duhul iubirii de argint, duhul mâniei, duhul leneviei, duhul slavei deșarte, duhul mândriei și cele asemănătoare ale acestora. Amintea Sfântul Pitirim din Pateric, carte care cuprinde învățătura și înțelepciunea părinților din pustie din primele perioade ale istoriei creștinătății, că «dacă te-a cuprins mânia și o îndrepți împotriva celor din jurul tău, cunoaște că în spatele mâniei se află puterea diavolului, care te cuprinde și nu te lasă să ai răbdare și să ai liniște. Și dacă ai alungat mânia, odată cu mânia ai alungat și puterea celui viclean». Ce-i drept, noi oamenii nu prea credem în existența diavolului, iar cea mai mare ispită pe care diavolul o face este aceea să nu credem că el există”.
Având în vedere contribuția importantă la construcția noului lăcaș de cult, precum și activitatea rodnică din cadrul parohiei, părintele Ovidiu-Constantin Zapan, actualul paroh, și părintele Ioan Baciu au primit distincția mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”. În același timp, cei care au susținut ridicarea bisericii din Todirești, devenind ctitori, au primit din mâna chiriarhului distincții de vrednicie.
Biserica a fost construită pe locul vechiului lăcaș al satului Todirești, prin strădania parohului de atunci, pr. Ioan Baciu, între anii 2010 și 2014.