La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Biserica este alături de cei suferinzi
Zilele acestea, în Episcopia Caransebeşului se desfăşoară mai multe evenimente dedicate Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor. Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian, chiriarhul locului, a vizitat miercuri, 7 martie 2012, Spitalul Judeţean de Urgenţă Staţionar II şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Staţionar III din Reşiţa.
Ierarhul a oficiat în cele două instituţii medicale Taina Sfântului Maslu. La slujbe au participat pacienţi şi rude ale acestora, dar şi cadre medicale. Alături de Preasfinţia Sa s-au aflat protopopul Reşiţei, pr. Cătălin Mirişan, precum şi preoţii misionari din spitalele reşiţene. Cu această ocazie, Preasfinţitul Lucian a vorbit credincioşilor despre importanţa Sfântului Maslu. "Pentru că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2012 Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor, am socotit de bine ca în Episcopia Caransebeşului, tocmai în perioada aceasta deosebită a Postului Mare, să oficiem Taina Sfântului Maslu de obşte în toate spitalele, azilurile de bătrâni şi centrele de plasament din cuprinsul judeţului Caraş-Severin. Iată, cu ajutorul lui Dumnezeu, în săptămâna a doua din Postul Mare, am săvârşit Taina Sfântului Maslu în Spitalul Judeţean din Reşiţa, Staţionar II şi III. Ne bucurăm că în aceste două secţii ale Spitalului Judeţean reşiţean, unde am oficiat Taina Sfântului Maslu, avem şi paraclis, unde se oficiază Sfânta Liturghie şi celelalte sfinte slujbe în fiecare duminică şi sărbătoare, având preoţi misionari în Reşiţa care împlinesc această chemare şi această slujire a Bisericii", a spus Preasfinţitul Lucian. Ierarhul a fost întâmpinat şi de conducerea spitalului, care şi-a manifestat bucuria şi recunoştinţa pentru sprijinul Bisericii în activitatea curativă. "Cu emoţie şi bucurie am aşteptat venirea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, care ne onorează cu prezenţa în fiecare an, colindându-ne în Postul Crăciunului, şi acum, cu prilejul oficierii Tainei Sfântului Maslu în spitalul nostru. Mulţumim lui Dumnezeu pentru acest mare ajutor pe care această unitate spitalicească îl are de câţiva ani, care odată cu rugăciunea ne-a fost adusă şi mângâiere, ce a fost resimţită din plin de pacienţii noştri", ne-a mărturisit doamna doctor Mihaela Drăgulescu. Preasfinţitul Lucian a oferit pacienţilor şi cadrelor medicale iconiţe şi pliante despre Taina Sfântului Maslu, marcând faptul că pentru prima dată în spitalele reşiţene a fost oficiată de către un arhiereu această taină a Bisericii noastre, administrată în mod special celor bolnavi şi aflaţi în suferinţă. În zilele următoare vor avea loc acţiuni similare şi în celelalte spitale din Reşiţa, precum şi la azilurile de bătrâni din municipiul de pe Bârzava.