Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Biserica este loc de tămăduire pentru sufletele noastre cuprinse de răni“
Sâmbătă, 6 octombrie 2012, Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din parohia Dumeşti, Protopopiatul Iaşi 3, a fost resfinţită de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ca urmare a terminării lucrărilor ce s-au săvârşit la acest sfânt lăcaş în ultimii ani. 33 de preoţi şi diaconi şi 1.000 de credincioşi au participat la sărbătoarea localităţii ieşene, în cadrul căreia pr. paroh Vasile Plăcintă a fost hirotesit iconom stavrofor.
Sâmbăta trecută, Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a poposit în parohia ieşeană Dumeşti, unde, în sobor numeros de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba de resfinţire a Bisericii "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel", cât şi slujba Sfintei Liturghii. Din soborul slujitor au făcut parte pr. Mihail Roşu, protopop al Protoieriei Iaşi 3, şi pr. George Aquaro, misionar al Orthodox Christian Mission Center, invitatul special al Arhiepiscopiei Iaşilor pentru seria conferinţelor preoţeşti de toamnă. La sărbătoare au participat aproximativ o mie de credincioşi din Dumeşti şi din împrejurimi, veniţi să asiste la slujbele religioase şi să se închine în sfântul altar. Lăcaşul de închinare a fost sfinţit prin stropirea cu apă sfinţită şi cu Sfântul şi Marele Mir, iar sfânta masă din altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin. Sfânta Liturghia a avut loc imediat după slujba de resfinţirie, în altarul de vară situat în curtea bisericii.
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor după citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a explicat importanţa existenţei lăcaşurilor de cult în viaţa comunităţilor, cât şi a slujbelor de sfinţire şi de resfinţire a acestora.
"Înălţăm biserici şi le restaurăm pentru un singur scop: ca prin frumuseţea şi măreţia lor să se propovăduiască împărăţia cerurilor, căci Biserica este slava împărăţiei cerurilor, unde "în cer ni se pare a sta". Biserica este zidită, pictată şi împodobită cu icoane, pentru ca, atunci când intrăm şi ne rugăm în ea, să rupem ritmul obişnuit al existenţei noastre, să pregustăm raiul şi slava Sfintei Treimi. De aceea, se cuvenea ca şi lucrările săvârşite la biserica dumneavoastră să fie binecuvântate prin slujba resfinţirii şi împodobite cu prezenţa Duhului Sfânt. În acelaşi timp, prin această slujbă de resfinţire am adus mulţumire lui Dumnezeu pentru ajutorul primit la înfrumuseţarea şi înnoirea bisericii. Trebuie să ştiţi, iubiţi credincioşi, că biserica este loc de tămăduire pentru sufletele noastre cuprinse de foarte multe răni, loc de întărire şi de bucurie. Cine să te mângâie în durerea ta, dacă nu mâna ocrotitoare a Maicii Domnului, privirea binecuvântată a sfinţilor şi puterea Duhului Sfânt? Şi unde să găsim tărie pentru sufletul nostru nevolnic şi slab şi pentru trupurile noastre atât de firave, dacă nu în biserică? Avem nevoie de puterea, de sănătatea trupească şi sufletească şi de bucuria ce izvorăsc din bisericile noastre şi, de aceea, se cuvine să le îngrijim cum se cuvine", a subliniat, în predica sa, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan.
"Resfinţirea bisericii reprezintă momentul cel mai important al comunităţii noastre"
La sfârşitul dumnezeieştii Liturghii, pr. Mihail Roşu, protopopul Protoieriei Iaşi 3, a dat citire hrisovului de resfinţire, după care pr. paroh Vasile Plăcintă a primit din partea Înalt Preasfinţitului Teofan rangul de iconom stavrofor, pentru implicarea sa în lucrările de construcţie şi de înfrumuseţare ale lăcaşului de cult închinat Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. De asemenea, au fost evidenţiate persoanele care s-au ostenit cel mai mult şi au ajutat la lucrările bisericii, cărora li s-au oferit distincţii şi diplome. În cuvântul de mulţumire, pr. paroh a subliniat importanţa zilei şi a slujbelor arhiereşti săvârşite: "ziua de astăzi (n.r. sâmbătă) va rămâne în sufletele noastre, ale celor din Dumeşti, ca o zi sfântă, binecuvântată, de mare trăire duhovnicească şi, nu în ultimul rând, ca o zi de o mare bucurie. Resfinţirea bisericii noastre după 139 de ani reprezintă momentul cel mai important al comunităţii noastre actuale, o întâlnire cu Dumnezeu şi o încununare a eforturilor iubirii jertfelnice a credincioşilor şi a rugăciunilor mitropolitului care ne păstoreşte".
La final, IPS Teofan i-a invitat pe toţi cei prezenţi la manifestările religioase prilejuite de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, după care a rostit rugăciunea de dezlegare.
Zidită între anii 1790-1791 şi sfinţită de vrednicul de pomenire mitropolit Veniamin Costachi, Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Dumeşti a trecut de-a lungul timpului prin mai multe vitregii, printre care şi un incendiu, fiind resfinţită în 1873 de protoiereul Gheorghe Popa. Din anul 1984, biserica este păstorită de actualul paroh, pr. Vasile Plăcintă, care a săvârşit următoarele lucrări de reparaţii la lăcaşul de închinare: înlocuirea acoperişului cu tablă zincată nouă (1985), înzestrarea bisericii cu straie noi, sculptate în stejar (1986), înlocuirea tencuielilor interioare şi înlocuirea stufului de pe bolţi cu plasă de rabitză (1988), înlocuirea tencuielilor exterioare atât la biserică, cât şi la turnul clopotniţă (1989), refacerea zidurilor împrejmuitoare (1990), pictarea din nou a bisericii la interior în tehnica fresco, lucrare efectuată de pictorul Oprea Olteanu (1999-2003), înlocuirea pardoselii cu dulap de brad (2003), reconstruirea casei sociale (2009), continuarea lucrărilor de consolidare în exterior, zugrăvirea zidurilor cu material decorativ, construirea în curtea bisericii a unui altar de vară (2012).