În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Biserica Iancu Vechi-Mătăsari și-a cinstit ocrotitorii
Parohia Iancu Vechi-Mătăsari din Protoieria Sector 2 Capitală și-a cinstit ieri, 20 septembrie, ocrotitorii spirituali, pe Sfinții Mari Mucenici Eustație și soția sa, Teopista, cu cei doi fii ai lor: Agapie și Teopist. Sărbătoarea hramului a început în ajun, cu săvârșirea slujbei Vecerniei cu Litie, urmată de tradiționala procesiune „Calea sfinților” în jurul locașului de cult. În continuare, Corala bărbătească „Te Deum Laudamus” și Corul mixt „Canticum” au susținut un concert dedicat Centenarului Marii Uniri în curtea bisericii.
Miercuri, 19 septembrie, pelerinii bucureșteni și-au îndreptat pașii către locașul de cult din strada Mătăsari, pentru a aduce cinstire Sfinților Eustație, Teopista, Agapie și Teopist, modele și ocrotitori ai familiei creștine. Slujba Vecerniei cu Litie a fost săvârșită în biserica parohială de un sobor de slujitori în frunte cu pr. Aurel Mihai, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor. La final a avut loc procesiunea cu cinstitele moaște ale sfinților ocrotitori ai bisericii, pe străzile din imediata vecinătate. După momentele liturgice, participanții la hram au audiat un concert de cântece religioase, patriotice și folclorice, susținut de Corala bărbătească „Te Deum Laudamus”, dirijată de pr. lect. dr. Zaharia Matei, și de Corul mixt „Canticum”, dirijat de Răzvan Rădos.
Ieri, în ziua pomenirii Sfinților Eustație, Teopista, Agapie și Teopist, Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită de un sobor de slujitori, condus de părintele Constantin Stoica, parohul Bisericii Iancu Vechi-Mătăsari. După citirea pericopei evanghelice a zilei, părintele paroh a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat modelul soților Eustație și Teopista, dimpreună cu fiii lor, Agapie și Teopist, ca paradigmă a familiei creștine. „Sărbătoarea din 20 septembrie este prilej de mare bucurie pentru comunitatea noastră parohială. Sfinții Mari Mucenici Eustație și soția sa, Teopista, cu cei doi fii ai lor: Agapie și Teopist, au fost o familie creștină martirizată la Roma în secolul al 2-lea, în timpul împăratului roman Adrian. Cinstitele lor moaște reprezintă un odor de mare preț al bisericii noastre și au fost aduse încă din anul 1840, de la Baia, prima cetate de scaun a Moldovei, de un credincios din București care le-a oferit în dar comunității parohiale de la Iancu Vechi-Mătăsari. Faptul că în biserica noastră se păstrează fragmente din cinstitele moaște ale unei familii creștine este de mare importanță pentru preoții și credincioșii acestei parohii, pentru că în centrul slujirii pastoral-misionare se găsește familia”, a spus părintele paroh Constantin Stoica.
La hramul de toamnă al Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari au participat preoți și credincioși de la parohiile învecinate, reprezentanți ai Primăriei Sector 2 Capitală, directori și profesori de religie de la colegiile naționale „Mihai Viteazul”, „Iulia Hasdeu” și „A.D. Xenopol”, precum și de la școlile gimnaziale 56, 52 și 85.