Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Biserică înnoită pentru credincioșii parohiei vrâncene Golești I
Duminică, 13 iunie 2021, a fost o zi istorică pentru credincioșii Parohiei Golești I, Protoieria Focșani II, județul Vrancea. Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitate a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în urma finalizării lucrărilor de consolidare și reabilitare începute în anul 2015 prin osteneala preotului paroh Gheorghe Constantin, ajutat de preotul coslujitor Ștefan Constantin și de enoriași.
Lăcașul de cult a fost uns cu Sfântul și Marele Mir și stropit cu agheasmă atât la exterior, cât și în interior, iar Sfânta Masă a Altarului a fost târnosită, împodobită și pregătită pentru sfintele slujbe.
Rânduiala de sfințire a bisericii a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită de Arhipăstorul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de șapte preoți și doi diaconi, după care s-a oficiat și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și slujitorii sfântului lăcaș mutați la Domnul. Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei a oferit răspunsurile la strană.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat semnificațiile fragmentului evanghelic al Duminicii a 7-a după Paști (Ioan 17, 1-13), care ne prezintă Rugăciunea arhierească a lui Iisus: „Urmașii Apostolilor, ierarhii și preoții, au avut întotdeauna de înfruntat necazuri, greutăți și vrăjmășii din partea celor fărădelege, a celor care nu se simt confortabil când le vorbești despre Dumnezeu, despre morală, despre virtute și viață cinstită. Așa s-au petrecut lucrurile din primul veac creștin până astăzi și tot așa vor continua. Însă Hristos Domnul S-a rugat lui Dumnezeu-Tatăl și împreună cu El ne rugăm și noi ca Părintele ceresc să ne ocrotească de toată reaua întâmplare pe toți, cler și popor, să ne dăruiască înțelepciune și dreaptă socotință, adică discernământ, ca să fim capabili să alegem între bine și rău, urmând binele și evitând răul”.
La final, preotul coslujitor Ștefan Constantin a fost hirotesit iconom, în semn de prețuire pentru munca depusă la renovarea lăcașului de închinare. De asemenea, toți cei care au sprijinit lucrările desfășurate în parohie au primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”.
Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din comuna Golești a fost ridicată între anii 1859 și 1862, din fondurile Mănăstirii „Sfântul Ioan” din Focșani. Deși a suferit avarii în timpul Primului Război Mondial, dar și din cauza cutremurelor din 1940 și 1977, lăcașul de rugăciune nu a intrat niciodată într-un amplu proces de reparații, până în anul 2015, când, la inițiativa Consiliului parohial, au fost demarate lucrările de consolidare și reabilitare a bisericii. Toate aceste lucrări au fost finalizate în luna mai 2021, urmând a fi realizată pictura, în tehnica frescă, a sfântului lăcaș.