La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Biserica „Izvorul Tămăduirii“ a fost sfinţită
În Duminica a IV-a după Rusalii, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la Schitul Troianu, din Râmnicu Vâlcea. Cu acest prilej, PS Episcop-vicar a sfinţit paraclisul noii biserici cu hramul "Izvorul Tămăduirii".
Sute de credincioşi au venit la rugăciune în Schitul vâlcean Troianu. Bucuria duhovnicească fost sporită de prezenţa celor doi arhierei vâlceni care i-au binecuvântat pe cei prezenţi şi au oficiat slujba de sfinţire a paraclisului aflat la demisolul bisericii celei noi. Sărbătoarea a început sâmbătă seara, cu slujba de Priveghere, şi a continuat a doua zi, cu Acatistul Domnului Iisus Hristos, slujba de târnosire şi Sfânta Liturghie. Exemplul credinţei sutaşului După Sfânta Evanghelie, PS Emilian Lovişteanul a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a arătat care sunt înţelesurile care se desprind din pericopa evanghelică duminicală. "În dorinţa de a-şi salva sluga, sutaşul din Evanghelia de astăzi descoperă în sine o comoară de mare preţ. El Îl primeşte pe Hristos înlăuntrul său, Îl mărturiseşte înaintea tuturor şi devine primul păgân care se împodobeşte cu credinţa creştină. Fapta sa este lăudată de Domnul, care aminteşte că, asemenea lui, mulţi de la răsărit şi de la apus vor veni şi vor cina împreună cu drepţii în Împărăţia cerurilor", a încheiat arhiereul vâlcean. La eveniment a participat şi Înalt Preasfinţitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care i-a binecuvântat pe credincioşi şi a rostit un cuvânt de învăţătură, amintind că, în urmă cu trei ani, a pus piatra de temelie la acest sfânt aşezământ. Au mai fost prezenţi părintele arhimandrit Vartolomeu Androni, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, stareţi şi stareţe de la mănăstirile vâlcene, preoţi, monahi, monahii şi sute de credincioşi din eparhie şi din ţară. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de grupul coral "Nectarie Protopsaltul", condus de Sabin Preda. Piatra de temelie a noii biserici cu hramul "Izvorul Tămăduirii", de la Schitul Troianu, a fost pusă de IPS Părinte Gherasim şi părintele stareţ Sava Pleşa, la data de 15 iulie 2008. Ctitorii principali care au adus sprijinul la ridicarea acestui sfânt lăcaş sunt preotul Chiril cu soţia sa, preoteasa Lidia, şi Ana Chiril. Pictura paraclisului de la demisolul bisericii a fost realizată între anii 2010 şi 2011, de pictoriţa Tania Costea din Buzău. Schitul are în prezent nouă vieţuitori.