În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Hlipiceni, sfințită de doi ierarhi
În această dimineață, 21 septembrie, s-a mai scris o filă în istoria localității Hlipiceni din județul Botoșani. Biserica Parohiei „Izvorul Tămăduirii” Hlipiceni II situată în cimitirul parohial a fost resfințită sâmbătă de doi ierarhi ai Bisericii noastre: Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Restaurarea lăcașului de rugăciune a fost realizată cu susținerea părintelui arhim. Ciprian Grădinaru, Eclesiarh al Paraclisului Catedralei Naționale, originar din localitate.
Biserica cimitirului Hlipiceni a fost construită între anii 1990-1992, prin grija preotului Pavel Albu și a credincioșilor din satul Cobiceni. În ultimii ani, lăcașul se afla într-un stadiu avansat de degradare, iar între anii 2022-2024, biserica a trecut printr-un amplu proces de renovare. Lucrările au fost realizate cu sprijinul arhim. Ciprian Grădinaru. Părintele a ctitorit și Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitate, context în care a fost distins de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu „Crucea Patriarhală”.
„A zidi ori a restaura o biserică este o mare binecuvântare”
În cuvântul său, Părintele Episcop-vicar Paisie Sinaitul a subliniat faptul că evenimentul din această zi îi invită pe oameni la un pelerinaj interior, precum și la întărirea rugăciunii pentru cei dragi. „A zidi ori a restaura o biserică, un loc de rugăciune unde omul se întâlnește cu Hristos, un loc unde sălășluiește Dumnezeu Cel Întreit în Persoane, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, un loc unde mii de oameni, în zeci sau poate sute de ani, vor aduce slavă şi rugăciune lui Dumnezeu, este un mare dar, o mare binecuvântare. Este un dar pentru că toți ctitorii și binefăcătorii care au ajutat la ridicarea și înfrumusețarea altarului sfânt vor rămâne în istorie, însă nu doar în istoria localității, ci mai ales în istoria mântuirii, la Dumnezeu. A zidi un altar sfânt este o jertfă, și doar cei care împlinesc o astfel de jertfă știu cât de greu și minunat este acest sacrificiu, pentru că cere să-ți pui tot sufletul, timpul, puterea în slujba acestui ideal, după cuvintele poetului Tudor Arghezi: «Altarul ca să fie și pietrele să ție/ Cer inima și viața zidite-n temelie!».
Sfinţirea acestei biserici, cu hramul «Izvorul Tămăduirii», din cimitirul Parohiei Hlipiceni, ne invită la un pelerinaj interior, la întărirea rugăciunii noastre pentru cei dragi din familiile noastre, care au plecat în lumea veșniciei și ale căror morminte înconjoară biserica aceasta, dar și pentru cei vii, care au nevoie de ajutorul lui Dumnezeu.
Transmitem aprecierea și prețuirea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru toată lucrarea care s-a desfăşurat, cu multă dăruire şi iubire jertfelnică, la această biserică. În mod deosebit transmitem felicitări părintelui arhim. Ciprian Grădinaru, care este și cetățean de onoare al comunei natale, și care a fost distins de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu «Crucea Patriarhală», cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, în anul 2022, la sfințirea Bisericii «Sfântul Ierarh Nicolae» din Hlipiceni.
Totodată, felicităm pe Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, pe părintele paroh, pe toţi credincioşii acestei parohii, pe toţi donatorii şi ajutătorii acestui sfânt lăcaş, precum şi pe toţi clericii şi credincioşii prezenţi la acest eveniment sfânt şi solemn de spiritualitate creştină şi demnitate românească.
Ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos să ocrotească această biserică şi pe toţi închinătorii şi binefăcătorii ei, să răsplătească tuturor credința, evlavia şi osteneala, dăruindu-le sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, întru mulţi şi binecuvântați ani!”, a spus ierarhul.
Spre final, părintele paroh Ștefan- Cătălin Basanciuc a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan rangul de iconom stavrofor.