În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Opt arhierei la slujba de târnosire a Bisericii „Sfântul Nicolae” Hlipiceni, Botoșani
În urma amplelor lucrări de restaurare realizate în ultimii ani, Biserica „Sfântul Nicolae” din localitatea Hlipiceni, județul Botoșani, a fost resfințită joi, 15 septembrie, de un sobor de opt ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. După oficierea slujbei de târnosire, arhiereii, înconjurați de preoți și diaconi, au săvârșit Sfânta Liturghie la un Altar special amenajat în vecinătatea lăcașului de cult. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis mesajul intitulat „Biserică întărită, înfrumuseţată şi resfinţită la Hlipiceni”.
Slujba de târnosire şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Pentru a încununa acest moment prin împreună-rugăciune, părtași la eveniment au fost reprezentanți ai autorităţilor locale, personalităţi din lumea academică și culturală, dar și o parte dintre preoții parohi, alături de stareţii şi stareţele de la mănăstirile din zonă. Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhii au făcut parte clerici din Administraţia Patriarhală, precum şi părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarh al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, fiu și cetățean de onoare al comunei Hlipiceni.
Credincioșii care au participat la însemnatul eveniment s-au putut închina la racla cu moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, mare făcător de minuni şi grabnic-ajutător, adusă de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București de o delegaţie condusă de părintele paroh Emil Nedelea Cărămizaru.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Visarion a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța rugăciunii personale și a celei obștești în iconomia mântuirii noastre:
„Iubiți credincioși, această biserică este o candelă aprinsă, așa cum a fost și până acum, de aproape 200 de ani, pe aceste plaiuri binecuvântate ale Botoșanilor, arătând credința înaintașilor noștri, dar și dragostea și jertfelnicia celor de astăzi, care au înfrumusețat-o și au restaurat-o atât de frumos, încât de astăzi înainte, glasul clopotelor, ca și trâmbițele de argint ale îngerilor, vă va chema pe dumneavoastră să lăsați acasă toată grija cea lumească și să alergați către acest Sion duhovniceasc pentru a vă întâlni cu Hristos, Cel minunat întru sfinții Săi. Cu El și cu Maica Domnului, cu Sfinții Apostoli, cu Sfântul Ierarh Nicolae, care este prezent astăzi și în chip fizic, prin sfintele moaște la biserica lui din această localitate și cu toți sfinții lui Dumnezeu. Trebuie, așadar, să înmulțim rugăciunea, pentru că trăim vremuri de criză duhovnicească, iar aceasta se întâmplă din lipsa rugăciunii”.
Crucea Patriarhală pentru părintele Ciprian Grădinaru
În continuare, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Biserică întărită, înfrumuseţată şi resfinţită la Hlipiceni”. În semn de apreciere a eforturilor și activității rodnice desfășurate în ultimii ani, părintele paroh Cristian Ferariu a fost hirotesit întru iconom stavrofor, primind crucea, bederniţa şi brâul roşu. La rândul său, acesta a transmis mulţumiri Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru grija părintească din toți acești ani, ierarhilor şi credincioşilor care au ţinut să ia parte la acest eveniment, precum și părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru pentru toată dragostea pe care a revărsat-o prin darurile pe care le-a făcut de-a lungul timpului, devenind unul dintre principalii ctitori ai lăcașului de cult.
Ca o încununare a întregii activități pastorale, misionare și administrative, părintele Ciprian Grădinaru a primit Crucea Patriarhală pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române. Totodată, ctitorii și binefăcătorii parohiei au fost răsplătiți de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei cu distincții de vrednicie.
Biserica iniţială a fost construită din cărămidă, pe temelie de piatră, iar de-a lungul timpului a cunoscut mai multe transformări. În ultimii ani, s-a reușit schimbarea în totalitate a acoperișului, pavoazarea cu marmură și montarea unei centrale termice performante. Prin contribuția părintelui Ciprian Grădinaru, obiectele de cult care împodobesc sfântul lăcaş au fost înnoite la Atelierele Patriarhiei Române, iar pictura în ulei a fost realizată de către o echipă de pictori condusă de Nazarie Melniciuk, din Cernăuți - Ucraina, în vara acestui an.