La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Biserica Mănăstirii Şoldana, sfinţită de IPS Părinte Teofan
Prezent pentru a doua oară consecutiv la hramul Mănăstirii Şoldana din localitatea Andrieşeni, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a sfinţit miercuri, 21 mai 2014, biserica acestei aşezări monahale, închinată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Slujba arhierească de târnosire, cât şi liniştea locurilor unde este aşezată mănăstirea ieşeană au făcut ca sute de pelerini şi credincioşi să-i calce pragul şi să se închine în altarul proaspăt târnosit. La final, ca o încununare a tuturor eforturilor depuse, stareţul Mănăstirii Şoldana, protos. Nectarie Voroneanu, a primit din partea Înaltpreasfinţitului Teofan distincţia Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei“.
Aşezământul monahal de la Mănăstirea Şoldana s-a aflat miercuri la ceas de mare sărbătoare. Sute de credincioşi au fost prezenţi la slujba de sfinţire a Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, săvârşită de IPS Mitropolit Teofan, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, din care a făcut parte şi arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor. La eveniment au fost prezente şi oficialităţile locale, iar răspunsurile la strană au fost date de un grup de elevi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ.
Slujba de sfinţire prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârşită în altarul de vară al mănăstirii. Atât în timpul slujbei Sfintei Liturghii, cât şi după finalul acesteia, credincioşii prezenţi la sărbătoarea Mănăstirii Şoldana au intrat în altarul noului lăcaş sfinţit, unde s-au închinat, primind binecuvântare de la un preot.
După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei le-a explicat celor prezenţi de ce sunt cinstiţi în mod deosebit Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena: „Credem că cea mai bogată persoană, cea mai influentă ca putere în această lume, care a înţeles cuvântul lui Hristos «Eu sunt Uşa» a fost Sfântul Împărat Constantin. Avea lumea la picioarele sale, bogăţii nenumărate, oşti nespus de puternice cu care cucerise mult în Apus şi în Răsărit, trecuse şi Dunărea în zona de sud a ţării, recucerind-o pe aceasta din mâna barbarilor, dar, la sfatul mamei sale, Sfânta Împărăteasă Elena, a înţeles, în ciuda tuturor lucrurilor materiale pe care le deţinea şi a puterii sale, că doar în Crucea Domnului Hristos el poate învinge. Sfântul Împărat Constantin a schimbat faţa lumii; creştinii până la el erau omorâţi, bisericile care se construiau erau dărâmate, păcatul în toate formele sale, mai ales desfrâul, domina lumea cunoscută a Imperiului Roman la acel început de secol IV, existau sclavi care erau puşi să lupte în arenă pentru plăcerea stăpânilor, femeile erau nesocotite, iar copiii nu aveau drepturi. Însă, odată ce Împăratul Constantin a ajuns stăpânul lumii cunoscute, sub adumbrirea şi binecuvântarea mamei sale, a deschis uşile închisorilor, iar creştinii, care fără mâini, care fără picioare, arhierei, preoţi şi călugări, au devenit liberi. A urmat apoi zidirea de biserici în Ierusalim, şi s-a ridicat uimitoarea cetate a Constantinopolului, Istanbulul de astăzi - oraşul măreţiei supreme, care a dominat lumea peste 1.000 de ani. Legile Sfântului Împărat Constantin referitoare la familie, la căsătorie, la viaţa Bisericii, la politică şi la armată, toate aşezate sub umbra crucii, au constituit adevărata lumină a civilizaţiei umane vreme de multe veacuri“.
La finalul Sfintei Liturghii a ţinut un scurt cuvânt şi stareţul mănăstirii, protos. Nectarie Voroneanu, care a arătat ce mult înseamnă pentru obştea pe care o păstoreşte faptul că Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a sfinţit Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, în condiţiile în care slujbele de sfinţire ale celorlalte lăcaşuri de cult care au existat până acum la Mănăstirea Şoldana nu au fost oficiate de ierarhi, ci de preoţi delegaţi. Ca o încununare a tuturor eforturilor depuse, stareţul Mănăstirii Şoldana, protos. Nectarie Voroneanu, a primit din partea Înaltpreasfinţitului Teofan distincţia Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei“, iar persoanele care au ajutat la ridicarea lăcaşului de cult au primit, de asemenea, distincţii.
Sărbătoarea Mănăstirii Şoldana s-a încheiat cu o agapă, la care au fost invitaţi toţi cei prezenţi.