În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Biserica Mântuleasa din Craiova va intra în restaurare
Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Mântuleasa din Craiova va intra, de luna viitoare, într-un amplu proiect de restaurare. Proiectul se va desfăşura pe parcursul a 36 de luni şi va avea ca obiective generale creşterea importanţei turismului cultural local, ca factor care stimulează dezvoltarea economică a regiunii din sud-vestul Olteniei, respectând principiile dezvoltării durabile şi protecţiei mediului, prin activităţi de conservare şi menţinere a stilului arhitectonic al Bisericii şi al culturii tradiţionale româneşti.
În cadrul procesului de restaurare se vor executa ample lucrări de reconsolidare a fundaţiei şi vor fi restaurate de specialişti angajaţi toate icoanele de patrimoniu şi mobilierul care se găseşte în patrimoniul bisericii. Despre importanţa acestui demers, Mariana Pasmangia, coordonator al echipei de proiectanţi din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, a spus că acţiunea poartă arhiereasca binecuvântare a Înalt Preasfinţitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. "Acţiunea vine în primul rând în sprijinul Parohiei Mântuleasa şi a credincioşilor ei. Cu toate acestea, unul dintre scopurile pe care le vizează în special proiectul este şi promovarea turismului regional-bisericesc prin restaurarea vechilor valori patrimoniale în rândul craiovenilor, şi nu numai. Cu siguranţă că, după ce lucrările vor fi finalizate, va creşte numărul turiştilor români şi străini care vor veni să viziteze biserica Parohiei Mântuleasa", a spus Mariana Pasmangia. Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Mântuleasa din Craiova a fost ridicată la începutul secolului al XIX-lea de jupâneasa Despina, soţia vistiernicului Strâmbeanu. A fost restaurată de răfetul croitorilor, care au îngrijit-o până în anul 1896. Este pictată în ulei şi moşteneşte icoanele originale atât pe tâmplă, cât şi în naos. Este una dintre puţinele biserici craiovene care au reuşit să-şi păstreze cu fidelitate formele iniţiale.