Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Biserica nouă din Moşna a fost sfinţită
Credincioşii din Parohia Moşna, Protopopiatul Mediaş, judeţul Sibiu, au luat parte sâmbătă, 2 noiembrie, la o sărbătoare istorică a localităţii şi au trăit clipe de mare înălţare duhovnicească. Târnosirea noii biserici din sat a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care i-a cinstit şi binecuvântat pe ctitori şi pe toţi binefăcătorii din Moşna.
Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ şi „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei“ a fost zidită în ultimii ani, pe locul unui vechi lăcaş de închinare. Cu toate eforturile comunităţii de a renova biserica, vechimea şi starea avansată a degradării şi-au spus cuvântul, astfel încât sătenii s-au văzut nevoiţi ca, în 2007, să înceapă zidirea unui nou lăcaş de cult, de ample dimensiuni şi cu un spaţiu liturgic frumos împodobit. Lucrările au continuat în aceşti ani, iar în prezent se lucrează la finalizarea picturii din interior.
A doua zi a lunii noiembrie a consemnat prima vizită a unui mitropolit al Ardealului în Moşna, pentru a târnosi biserica nouă şi pentru a liturghisi întâia oară în acest lăcaş de cult. Costumele tradiţionale au fost purtate de numeroşi credincioşi, de fii satului şi feciorii călare, care l-au întâmpinat pe ierarh la intrarea în localitate.
Împreună cu un sobor de preoţi, din care n-au lipsit stareţul Mănăstirii „Brâncoveanu“ de la Sâmbăta de Sus, arhimadritul Ilarion Urs, protopopul de Mediaş Ovidiu Găban, parohul Radu Pârău şi alţi slujitori ai sfintelor altare, ierarhul a înconjurat biserica, a uns-o cu Sfântul şi Marele Mir şi a stropit-o cu apă sfinţită. Masa altarului a fost zidită şi împodobită, iar icoanele de pe catapeteasmă şi pictura din altar au fost sfinţite.
Jertfa credincioşilor
A urmat Sfânta Liturghie în noua biserică, prima slujbă oficiată în acest lăcaş de cult. Între oaspeţii de seamă amintim pe prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, senatorul Viorel Arcaş, precum şi alte oficialităţi.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a subliniat unicitatea zilei de târnosire a unei biserici, a explicat întreaga rânduială a sfinţirii şi i-a binecuvântat pe toţi credincioşii care au jertfit din puţinul lor pentru înălţarea acestei zidiri.
„Atunci când veţi intra în această biserică, să vă aduceţi aminte că zilnic trebuie să rememoraţi etapele prin care aţi trecut în jertfa dumneavoastră, dar şi în urcuşul duhovnicesc. Dragostea dumneavoastră este răsplătită acum printr-o mare bucurie şi printr-o aleasă sărbătoare. Sărutând astăzi Sfânta Masă vă împărtăşiţi de binecuvântarea lui Dumnezeu“, a spus ierarhul.
La final, parohul Radu Pârău a fost hirotesit iconom, iar Adunarea şi Consiliul parohiale, împreună cu primarul comunei Moşna, Eugen Roba, şi Consiliul local, au primit acte de cinstire. Alţi binefăcători au primit aceleaşi distincţii din partea ierarhului, iar primarul Eugen Roba i-a oferit IPS Mitropolit Laurenţiu o diplomă de excelenţă, o machetă a comunei Moşna şi alte daruri. Din partea parohiei, părintele Radu Pârău i-a oferit ierarhului o icoană a Maicii Domnului. Mai apoi, IPS Mitropolit Laurenţiu şi oaspeţii amintiţi au vizitat, la Căminul cultural din Moşna, o expoziţie cu documente inedite din istoria localităţii, cu oameni de seamă care s-au născut aici şi cu picturi şi desene cu teme religioase ale copiilor de la şcoala generală.