„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Biserica Parohiei Cosiţeni, resfinţită de PS Calinic Botoşăneanul
Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a resfinţit duminică, 26 octombrie 2014, Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dumitru“ din Parohia Cosiţeni, Protopopiatul Iaşi 3, judeţul Iaşi.
Credincioşii din localitatea Cosiţeni - Podu Iloaiei, Protopopiatul Iaşi 3, au avut bucuria de a participa duminică, 26 octombrie 2014, la resfinţirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dumitru“. Cu acest prilej, au fost binecuvântate lucrările desăvârşite de pr. paroh Teodor Ghiba, începute în anul 2009. „Au fost realizate lucrări de pictură în tehnica frescă de către pictorul Gheorghiţă Vartic din Podu Iloaiei. În acelaşi timp, s-au întreprins lucrări la tencuiala exterioară a sfântului locaş şi s-a ridicat un lumânărar. Aceste lucrări au fost demarate de pr. Pavel Vasile de la Parohia Budăi, fiind continuate de actualul paroh, părintele Teodor Ghiba. Cei doi slujitori ai sfintelor altare au primit rangul de iconom stavrofor, în urma deciziei luate de Permanenţa Consiliului eparhial Iaşi, prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Deşi satul Cosiţeni este foarte sărac, fiind alcătuit din 67 de familii, părintele paroh a muncit pentru realizarea acestor lucruri minunate. Există o asemănare între sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie şi activitatea părintelui paroh Teodor Ghiba. Aşa cum Sfântul Dimitrie L-a mărturisit şi a crezut în Hristos, la fel a făcut şi parohul de la Cosiţeni. Acest lucru a reieşit din activităţile desfăşurate. În Evanghelia citită în cadrul slujbei, care a făcut referire la vindecarea demonizatului, s-a arătat cum oamenii L-au îndepărat pe Hristos. Credincioşii din Cosiţeni s-au apropiat de Mântuitorul, făcându-i casă frumoasă, mai ales prin realizarea picturii. Prezenţa Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul a arătat că Biserica este spitalul în care ne vindecăm sufleteşte de patimile sufleteşti şi trupeşti“, a relatat pr. Mihail Roşu, protopop al Protopopiatului Iaşi 3. Cu prilejul sfinţirii sfântului locaş, credincioşii au avut posibilitatea de a intra în Sfântul Altar pentru a se închina Sfintei Mese.