În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Biserica Parohiei „Izvorul Tămăduirii” din municipiul Târgoviște a fost sfințită
Biserica Parohiei „Izvorul Tămăduirii” din municipiul Târgoviște, județul Dâmbovița, a fost sfințită duminică, 1 septembrie, după ample lucrări de restaurare și înfrumusețare. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal. În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie la un Altar special amenajat în vecinătatea lăcașului, iar la final a oferit diplome de recunoștință.
Biserica restaurată mai are hramurile „Sfântul Ierarh Spiridon” și „Sfântul Mucenic Haralambie”, fiind o bijuterie arhitecturală, singura din zonă cu pictură exterioară. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților statului, județene și locale, ai Universității „Valahia” din Târgoviște, precum și numeroși credincioși din oraș și împrejurimi, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a vorbit despre importanța resfințirii acestei biserici istorice, evidențiind, totodată, și rolul Bisericii în viața creștinilor: „Ca instituție, Biserica este acea forță vie, întemeiată de Mântuitorul Hristos pentru mântuirea oamenilor, care înnoiește, renaște spiritual, inspiră și aprofundează vocația umană spre veșnicie. Ea unește cerul cu pământul, veșnicia cu timpul și divinul cu umanul. Biserica este locul din care izvorăște harul lui Dumnezeu care sfințește omul și comunitatea, iar sfințenia provine din Sfântul Altar, Sfintele Taine și mai ales Sfânta Liturghie. De aici provine puterea extraordinară și invincibilă a Bisericii. Noblețea, actualitatea și frumusețea învățăturii creștine stau la baza civilizației românești și europene, plămădind permanent în lumea noastră tot ce este frumos și bun. Biserica strămoșească reprezintă ghidul peste vremuri al neamului nostru, orientarea lui spre veșnicie și profunzime, în lumina Învierii lui Hristos. De aceea, avem datoria, cu toții, ca membri ai Bisericii, să sprijinim transformarea aproapelui conform Evangheliei lui Hristos, pentru că a fi creștin înseamnă a fi bun, drept, înțelept, iubitor de adevăr, plin de dragoste după dorința lui Dumnezeu”.
În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Ionuț Vasilache, pe seama Parohiei Ocnița 1, Protoieria Târgoviște Nord.
La final, părintele paroh Sorin Neculăescu și părintele coslujitor Mihail Grigorescu au primit rangul de iconom stavrofor, iar mai mulți binefăcători au primit „Diploma mitropolitană de recunoștință”.
Prima biserică a fost ctitorită între anii 1832 și 1833, iar pictura interioară și cea exterioară au fost restaurate între anii 2017 și 2024, potrivit sursei citate.