Biserica „Sfântul Elefterie”‑Nou, Paraclis Patriarhal, din Piaţa Operei, București, a fost sâmbătă seară, 21 decembrie, gazda unui concert de excepție susținut de Corul de Copii Radio, condus de Răzvan R
Biserica parohiei Prăjeni, resfinţită de PS Calinic Botoşăneanul
În ziua Cinstirii Sfintei Icoane Prodromiţa de la Muntele Athos, lăcaşul de închinăciune din parohia Prăjeni, Protopopiatul Hârlău, ocrotit de Maica Domnului, a îmbrăcat veşmântul resfinţirii. Slujba Sfintei Liturghii a fost urmată de citirea mai multor rugăciuni pentru ploaie. Părintele paroh Ioan Harja a primit din partea Centrului eparhial Iaşi distincţia de iconom stavrofor.
Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din parohia Prăjeni, Protopopiatul Hârlău, a fost resfinţită ieri de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. După cum ne-a relatat pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, PS Calinic Botoşăneanul a fost primit cu bucurie de credincioşii parohiei Prăjeni, fiind întâmpinat de călăreţi în port tradiţional. Oamenii care l-au aşteptat pe Episcopul-vicar al Eparhiei Iaşilor au purtat costume naţionale şi au oferit Preasfinţiei Sale flori. După slujba de resfinţire a sfântului lăcaş, cei prezenţi au trecut prin sfântul altar pentru a se închina sfintei mese şi pentru a săruta Sfânta Evanghelie şi sfânta cruce. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Episcopul-vicar al Eparhiei Iaşilor, alături de soborul de preoţi şi diaconi, pe un podium special amenajat. Din soborul de preoţi a făcut parte şi pr. Constantin Naclad, inspector de cateheză în cadrul Sectorului Teologic-educaţional al Patriarhiei Române.
"După Sfânta Liturghie, PS Calinic Botoşăneanul a citit mai multe rugăciuni pentru ploaie, dar şi rugăciunea de dezlegare. În timpul citirii rugăciunilor, oamenii au stat în genunchi şi s-au rugat cu evlavie", a spus pr. protopop Nicolae Crăciun. În continuare, s-au acordat distincţii de vrednicie celor care au ajutat la restaurarea bisericii parohiale, la ridicarea casei praznicale şi la repararea locuinţei familiei preotului paroh. Pentru meritele deosebite în activitatea depusă, pr. paroh Ioan Harja a primit rangul de iconom stavrofor.
Părintele protopop Nicolae Crăciun a vorbit apoi despre semnificaţia sărbătorii Cinstirea Sfintei Icoane Prodromiţa de la Muntele Athos, iar pr. consilier patriarhal Constantin Naclad a amintit câteva lucruri despre activităţile din cadrul Sectorului Teologic-educaţional al Patriarhiei Române. "Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul l-a felicitat pe pr. paroh Ioan Harja, care, alături de consiliul parohial şi de enoriaşi, a dus la bun sfârşit lucrările din parohia Prăjeni. De asemenea, Preasfinţia Sa ne-a îndemnat să frecventăm sfânta biserică, să iubim pe Mântuitorul Hristos, pe Maica Domnului şi pe toţi sfinţii", a adăugat pr. protopop Nicolae Crăciun.
Părintele paroh Ioan Harja ne-a mărturisit că ziua de 12 iulie, în care Biserica noastră sărbătoreşte Cinstirea Sfintei Icoane Prodromiţa de la Muntele Athos, va fi marcată, de acum înainte, în fiecare an prin săvârşirea Sfintei Liturghii. Astfel, preotul paroh, alături de enoriaşii din parohie, va mulţumi lui Dumnezeu pentru tot ajutorul şi darurile revărsate asupra parohiei Prăjeni, încununate cu resfinţirea săvârşită ieri de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul.