Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a binecuvântat vineri, 8 noiembrie 2024, exteriorul bisericii Parohiei Sacu din Protopopiatul Caransebeș, în urma unor ample lucrări de înfrumusețare. În
Biserica Scaune din Bucureşti a primit veșmântul sfințeniei
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a Parohiei Scaune din cadrul Protoieriei Sector 3 Capitală, aflată în vecinătatea Spitalului Colţea, a fost sfinţită duminică, după încheierea lucrărilor de restaurare. Slujba de târnosire a istoricului locaș de rugăciune și Sfânta Liturghie au fost săvârşite de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La final, persoanele implicate în restaurarea și înfrumusețarea acestui monument istoric au primit distincţii.
Ctitorie din secolul 18 a negustorului Tanasie de Târnovo şi a nepotului acestuia, Stavro, biserica închinată Adormirii Maicii Domnului a fost construită în vechea mahala a măcelarilor bucureşteni, denumirea „Scaune” referindu-se la butucii folosiţi de aceştia pentru tăierea cărnii. Din acest motiv, acest locaş de închinare mai este cunoscut în istorie şi ca „biserica măcelarilor”.
De la inaugurarea din anul 1705, biserica a fost reparată în mai multe rânduri în secolele al 19-lea şi al 20-lea. Cu toate acestea, la începutul acestui mileniu, sfântul locaş se afla într-un stadiu avansat de degradare. Pictura în tehnica frescă, originală, era acoperită cu un strat de funingine care o făcea indescifrabilă. Infiltraţiile cauzate de deteriorarea acoperişului din olane a contribuit, de asemenea, la starea de degradare a interiorului bisericii.
În anul 2018, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și prin strădania părintelui paroh Jenică Danţiş, parohia a obţinut o finanţare europeană nerambursabilă, prin intermediul căreia au fost restaurate pictura interioară, catapeteasma şi mobilierul liturgic, a fost reparat acoperişul prin consolidarea cu structuri de beton armat, a fost înlocuită şarpanta, iar biserica a fost învelită cu tablă de cupru. De asemenea, a fost montat un sistem de încălzire prin pardoseală şi s-a refăcut tencuiala exterioară.
Împodobită astfel, biserica a fost redată cultului divin, când Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Patriarhului României, a sfinţit sfântul locaş şi a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Programul liturgic a debutat cu oficierea slujbei de târnosire care a început în faţa uşilor bisericii, după rânduiala îndătinată, şi a continuat cu sigilarea părticelelor de sfinte moaşte muceniceşti în piciorul Sfintei Mese a Altarului, sfințirea picturii prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu agheasmă.
În continuare, Preasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie în pridvorul bisericii nou târnosite. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a subliniat importanţa evenimentului târnosirii bisericii pentru o comunitate parohială.
„Am fost astăzi martori la un eveniment deosebit din viaţa acestei parohii, târnosirea sau sfinţirea bisericii din sânul ei, prin lucrarea Duhului Sfânt. Când venim la biserică, trebuie să ştim că ea este o poartă a Cerului, Casă a lui Dumnezeu. De aceea s-a cântat de multe ori: «Tatăl a zidit-o, Fiul a întărit-o, iar Duhul Sfânt a sfinţit-o». Ne putem ruga acasă sau în orice alt loc, dar rugăciunea pe care Dumnezeu o ascultă cu plăcere şi cu bucurie este rugăciunea comunităţii întregi. De fiecare dată când venim la biserică, să ne amintim de ziua târnosirii, pentru că Duhul Sfânt a sfinţit-o, Tatăl a zidit-o şi Fiul, prin jertfa Lui, a întărit-o. Hristos este Piatra cea din capul unghiului. El a lăsat Bisericii Sfintele Taine ca moştenire. Indiferent cum suntem, să îndrăznim să intrăm în Casa lui Dumnezeu, pentru a primi darurile cele mai presus de fire, să primim puterea de a discerne binele de rău, de a lucra virtutea şi a evita păcatul”, a spus Preasfinţia Sa.
La final, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a adresat un cuvânt de binecuvântare şi felicitare pentru parohul acestei biserici, care s-a implicat în înfrumuseţarea sfântului locaş şi readucerea lui la strălucirea originală. Pentru eforturile sale, părintele paroh Jenică Danţiş a fost ridicat la rangul de iconom-stavrofor.
De asemenea, pentru implicarea în susţinerea lucrărilor de la parohie, au primit Diploma omagială 2020 cu medalie comemorativă următoarele persoane: arhitectul Constanţa Carp, dirigintele de şantier Victoriţa Jipa, Maria Melinte, Marilena Takmaji, Brînduşa-Georgiana Crupenscki, Cristina Ursan, Mariana Mihalache, Simona Pătraşcu, restauratorul picturii, Ion Apostol, Gheorghe Cotiuga, Mihai Bârsan, Gabriel Badici, Mihai-Claudiu Ghiţă, Gheorghe Merticaru, restaurator candelabre, Laurenţiu Nechita, restaurator catapeteasmă. De asemenea, pentru implicarea în coordonarea lucrărilor de consolidare, restaurare şi construcţie, Consiliul parohial a primit Distincţia de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dumitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, iar Comitetul parohial a primit Distincţia de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.
În încheiere, părintele paroh a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea începerii lucrărilor de restaurare și sprijinul acordat, dar şi pentru delegarea Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul, care a săvârşit slujba de resfinţire a bisericii parohiale.