De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Biserica Schitului Braniște a fost sfințită
În Duminica a 9-a după Rusalii a fost sfințită biserica Schitului Braniște al Mănăstirii Neamț, sfântul lăcaș primind cu acest prilej hramurile „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“ și „Sfântul Apostol Andrei“.
Slujba de sfințire a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de soborul preoților și al diaconilor.
În continuare, Sfânta Liturghie a fost săvârșită la un Altar amenajat în curtea așezământului monahal. După citirea Evangheliei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei le-a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură: „Da, noi suntem zidirea lui Dumnezeu, pentru că Dumnezeu ne-a adus dintru neființă la ființă pe fiecare. Noi suntem ogorul lui Dumnezeu, pentru că sămânța cuvântului lui Dumnezeu, prin Sfintele Taine, este așezată în ogorul minții, al inimii și al sufletului nostru. Pentru ca această sămânță să crească, puterea lui Dumnezeu se arată, iar omul, împreună lucrător cu Dumnezeu fiind, primește această lucrare deschizându-se, îndrăznind să se deschidă spre pogorârea harului, ajutorului seminței cuvântului lui Dumnezeu în ogorul minții, al inimii și al sufletului său”.
La final, ieromonahul Iustinian Jojă, egumenul schitului, a fost hirotesit întru protosinghel.
De asemenea, părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, a primit distincția „Crucea Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”, o nouă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, apărută după canonizarea recentă a Mitropolitului Iosif.
Schitul Branişte, cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, este un schit de călugări subordonat Mănăstirii Neamţ. A fost ctitorit în anul 1582.