De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Biserica „Sfântul Elefterie”-Nou din Capitală și-a cinstit ocrotitorul
Biserica „Sfântul Elefterie”-Nou, Paraclis Patriarhal, unul dintre cele mai cunoscute lăcașuri de rugăciune din Capitală, și-a sărbătorit miercuri ocrotitorul spiritual. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În ajunul hramului, la biserica din Piaţa Operei din Capitală au fost săvârşite slujba Vecerniei unită cu Litia şi Acatistul Sfântului Sfinţit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei. În ziua pomenirii acestuia, miercuri, 15 decembrie, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de slujitori, în prezența a foarte mulți credincioși veniți din această parohie și din alte zone ale Capitalei pentru a-i aduce rugăciune de mulțumire sfântului.
După citirea pasajului evanghelic rânduit, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a ilustrat credincioșilor prezenți viața și virtuțile deosebite ale Sfântului Elefterie. Preasfinția Sa a evidențiat faptul că mucenicul pomenit s-a învrednicit din tinerețe de a deveni slujitor al Sfântului Altar, luminându-i pe mulți păgâni ai vremii sale prin propovăduirea învățăturilor creștine și aducându-i la credința în Mântuitorul Iisus Hristos. Ierarhul a remarcat faptul că înțelepciunea pe care Dumnezeu a insuflat-o Episcopului Elefterie rivaliza și o întrecea pe cea a învățătorilor vremii. De asemenea, acesta le-a vorbit celor prezenți despre pătimirile și sfârșitul martiric ale sfântului, însoțite de numeroase minuni.
După Sfânta Liturghie a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii, slujitorii şi binefăcătorii acestui sfânt lăcaş. La finalul acesteia, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a vorbit despre bucuria împreună-slujirii în această zi de sărbătoare a comunității și a evidențiat importanța pomenirii ctitorilor și slujitorilor fiecărui lăcaș de rugăciune care își sărbătorește hramul: „Sfântul Elefterie se adaugă sfinților care ocrotesc Capitala și Biserica noastră. Capitala are, prin numeroasele sale biserici, multe sfinte moaște și numeroși sfinți ocrotitori. Ca orice oraș mare, asemenea celor din vechime, aici se întâlnesc atât virtuți, cât și păcate. De aceea, rugăciunile înălțate și strădania creștinilor trebuie intensificate. Dorința și preocuparea Bisericii este aceea ca binele să propășească. Biserica luptătoare, alcătuită din toți cei credincioși, nu este singură pe pământ. Ea se unește prin harul lui Dumnezeu și prin rugăciune cu Biserica Sa din ceruri, cu sfinții și cu înaintașii noștri. Aceștia din urmă, inclusiv ctitorii pe care i-am pomenit, sunt parte a comunității noastre, chiar dacă au plecat dintre noi”.
La final, ierarhul a prezentat albumul monografic al Bisericii „Sfântul Elefterie”-Nou, Paraclis Patriarhal, realizat cu prilejul sărbătoririi a 50 de ani de la târnosirea sfântului lăcaş sub coordonarea părintelui paroh Valer Ulican, protopop al Protoieriei Sector 5 Capitală și apărut la Editura BASILICA a Patriarhiei Române. În semn de mulțumire și prețuire, părintele paroh i-a oferit ierarhului un exemplar al albumului și un frumos buchet de flori. Acesta a vorbit și despre bucuria sărbătorii Parohiei „Sfântul Elefterie”: „Ziua hramului nostru a fost una foarte frumoasă, plină de mulțumiri sufletești, și îi suntem recunoscători Bunului Dumnezeu pentru săvârșirea acestei minunate slujbe. De asemenea, am avut și bucuria de a vorbi despre albumul monografic apărut la Editura BASILICA în condiții grafice deosebite. Am evidențiat în acest album și activitatea preoților slujitori din această biserică, inclusiv pe cea a ctitorului ei, părintele profesor Mihai Bulacu. Tot aici sunt prezentate istoricul lăcașului și documente de arhivă, dar și alte activități și evenimente de seamă desfășurate pe parcursul celor cinci decenii de la sfințirea inițială a bisericii noastre”.
Cu ocazia hramului au fost pregătite 500 de pachete cu alimente care au fost oferite credincioșilor prezenți, în special celor mai nevoiași. Ulterior, membrele comitetului parohial i-au vizitat la domiciliu pe enoriașii în vârstă, oferindu-le în dar pachete și cozonaci.
Din anul 2009, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, un fragment din moaştele Sfântului Sfinţit Mucenic Elefterie a fost aşezat permanent spre închinare în această biserică.