De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“
Biserica din lemn monument istoric "Sfântul Ioan Botezătorul" din satul Artanu se numără printre cele mai valoroase lăcaşuri de cult din patrimoniul judeţului Gorj. A fost construită în jurul anului 1760, prin strădania membrilor cunoscutei familii Urdăreanu.
Din pisania bisericii, care s-a păstrat în formă originală până astăzi, reiese foarte clar că a fost construită şi zugrăvită de coconul Ioniţă Urdăreanu, ai cărui descendenţi încă mai populează vechea vatră a satului Artanu. Timpul a fost acela care a făcut din micuţa biserică de lemn un adevărat monument istoric al judeţului Gorj. Sătenii i-au păstrat întotdeauna cu evlavie şi sfinţenie istoria, transmiţând-o pe cale orală, din generaţie în generaţie, până astăzi. Toate lucrările de restaurare au fost realizate în decursul timpului cu ajutorul meşterilor din sat, printre aceştia numărându-se Petre Marcu, Vasile Nicolovici, Constantin Alexe. De asemenea, pictura bisericii a fost îngrijită de zugravul Gheorghe Băleanu. În iulie 1943 s-a înfiinţat oficial Parohia Artanu, separat de vechea Parohie Raci, şi a fost numit ca paroh preotul Constantin Gheorghe Răceanu, instalat aici în 15 septembrie 1943. În timpul pastoraţiei sale au fost reluate lucrările de restaurare a picturii, întrerupte din cauza războiului. În toamna anului 1946, biserica a fost resfinţită de protoiereul Constantin Popescu-Paţica. Tot în acest an, a fost transferat aici ca preot slujitor părintele Gheorghe A. Răceanu. Mai târziu, prin strădania credincioşilor, frumoasa bisericuţă de lemn a fost trecută pe lista monumentelor istorice şi de patrimoniu din judeţul Gorj. Locul purtător de tradiţie Viaţa credincioşilor din Artanu este confluentă cu existenţa sfântului lăcaş. Astfel, ori de câte ori a fost nevoie, fiecare şi-a adus din plin contribuţia pentru restaurarea şi păstrarea valorilor patrimoniale. "Coconul Ioniţă Urdăreanu a fost străbunicul tatălui meu. Unul din strămoşii noştri a luptat şi alături de pandurii lui Tudor Vladimirescu. Pentru ei, ţara era sfântă, iubeau cu dăruire acest pământ. Aici ne-am născut şi aici am trăit toată viaţa. Pentru noi, bisericuţa este locul cel mai sfânt în jurul căruia se regăsesc amintirile, speranţele şi năzuinţele noastre pentru mântuire", mărturiseşte Constanţa Floroiu, descendentă a familiei ctitorilor Urdăreanu. "De când eram mică, nu a lipsit duminică sau sărbătoare să nu vin aici, împreună cu bunica sau cu mama mea, pentru a face rugăciune şi pomenire înaintaşilor noştri. Este locul în care îl simţim pe Dumnezeu aproape. Bunicul nostru este înmormântat chiar în curtea sfântului lăcaş şi, alături de el, alţi strămoşi ai noştri. Iată de ce această mică bisericuţă, simplă şi smerită, dar extrem de frumoasă şi caldă, reprezintă peste secole tradiţia gorjenilor din Artanu şi o poartă mai departe spre Împărăţia lui Dumnezeu", afirmă Ramona Floroiu, enoriaşă a parohiei.