Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Biserica „Sfântul Mina”-Vergu şi-a cinstit Ocrotitorul
Creştinii ortodocşi l-au cinstit sâmbătă, 11 noiembrie, pe Sfântul Mare Mucenic Mina, ocrotitor şi ajutător al celor păgubiţi. Cu acest prilej, Biserica „Sfântul Mina”-Vergu, Paraclis Patriarhal din Bucureşti, şi-a sărbătorit Ocrotitorul spiritual. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în ziua hramului de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a evidenţiat dragostea Sfântului Mare Mucenic Mina faţă de Biserica lui Hristos. „Deşi era tânăr şi putea să-şi construiască o strălucită carieră militară, din dragoste neţărmurită faţă de Hristos şi faţă de Biserica Sa, Sfântul Mare Mucenic Mina a ales să piardă viaţa pământească pentru a dobândi, prin mărturisirea lui Hristos înaintea oamenilor, viaţa cea netrecătoare în Împărăţia Preasfintei Treimi. De aceea, el se află printre cei pe care Hristos i-a mărturisit înaintea Tatălui Său. Pentru credinţa lui puternică şi jertfelnică, pentru sacrificiul suprem îndurat din dragoste pentru Hristos, Dumnezeu l-a împodobit cu aceste daruri mari și minunate. Acestea le căutăm și noi astăzi, ca la ele să ne facă părtași și pe noi cei care cinstim pomenirea lui”, a spus Preasfinția Sa. PS Episcop Varlaam Ploieşteanul a mai subliniat faptul că cinstirea autentică a Sfântului Mare Mucenic Mina se face mai ales prin imitarea vieţii sale. „Cinstirea lui se face nu numai prin rugăciune, prin participare la slujbe, prin invocarea lui ca mijlocitor pentru noi, ci mai ales prin imitarea vieţii lui autentic creştine, prin cultivarea virtuţilor pe care el le-a avut şi prin această putere a mărturisirii lui Hristos înaintea oamenilor. Noi trebuie să urmăm virtuţile Sfântului Mina, mărturisind pe Hristos în familiile noastre, în comunitatea în care lucrăm, în cartierul în care locuim. Să arătăm că suntem creştini atunci când trecem pe lângă o biserică, însemnându-ne cu semnul sfintei cruci”, a precizat Preasfinţia Sa.
Rugăciuni înălţate la racla cu moaştele sfântului
Ca în fiecare an, credincioşi bucureşteni dar şi din împrejurimile Capitalei au venit în număr mare la Biserica „Sfântul Mina”-Vergu să înalţe rugăciuni şi să se închine la racla cu un fragment din moaştele Sfântului Mare Mucenic Mina Egipteanul (†304). Sărbătoarea hramului a debutat vineri, 10 noiembrie, când racla cu moaștele sfântului a fost scoasă din biserică și așezată spre închinare, sub un baldachin special amenajat în apropierea sfântului locaș. Biserica Vergu din Capitală a fost construită în prima jumătate a secolului al 18-lea, iar moaștele Sfântului Mucenic Mina se află spre închinare în locașul de cult, începând cu anul 1874.