Comunitatea Parohiei Vad, judeţul Braşov, a adus cinstire Maicii Domnului în zi de hram prin participarea la Sfânta Liturghie săvârşită joi, 21 noiembrie, de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu,
Biserica Zlătari şi-a serbat ieri hramul istoric
De sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, Biserica Zlătari (paraclis patriarhal), situată pe Calea Victoriei din Bucureşti, şi-a serbat hramul istoric. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, parohul bisericii, înconjurat de un sobor de slujitori.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, pr. paroh Nicolae Dascălu a subliniat importanţa sărbătorii Naşterii Maicii Domnului pentru întreaga lume. „Sărbătoarea aceasta de astăzi este pentru noi toţi o bucurie deplină, mare şi sfântă, care ne adună în lumina Mântuitorului Iisus Hristos şi în bucuria Preacuratei Sale Maici. Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului este o pregătire pentru marea sărbătoare a Întrupării Domnului Hristos. Dumnezeu pregăteşte omenirea pentru Întruparea Fiului Său încă din vechime, prin profeţi şi oameni drepţi şi, în modul cel mai înalt, El pregăteşte lumea tocmai prin naşterea minunată a Sfintei Fecioare Maria. Sărbătoarea de astăzi este fundamentată pe o minune, care face ca cea stearpă şi înaintată în vârstă să zămislească şi să aducă pe lume un prunc. Sfânta Fecioară Maria este darul lacrimilor şi rugăciunilor părinţilor ei, Drepţii Ioachim şi Ana“, a spus pr. paroh Nicolae Dascălu.
În continuare, părintele a arătat rolul fundamental al copiilor în familie, care nu reprezintă o povară pentru părinţii lor, ci o binecuvântare de la Dumnezeu. „În vechime copilul era considerat binecuvântarea lui Dumnezeu pentru familie. Din păcate, astăzi, de multe ori, naşterea copilului este amânată de oameni şi copilul este considerat mai mult o povară decât o binecuvântare sau darul vieţii care vine în casa lor. De acest dar au fost lipsiţi Drepţii Ioachim şi Ana, însă puterea rugăciunii lor a făcut ca darul lui Dumnezeu să se împlinească. Desigur că, fiind rodul rugăciunii şi al lacrimilor lor, cei doi au hotărât ca această copilă să fie închinată Domnului. Naşterea Maicii Domnului ne face să conştientizăm darul vieţii, să preţuim ceea ce Dumnezeu dăruieşte prin naşterea unui om nou. Oricât de multe ar făuri un om aici pe pământ, nimic nu este mai mare şi mai sfânt decât darul pruncilor. În casa în care se nasc copii, acolo vine binecuvântarea Domnului. Sărbătoarea de astăzi este deodată o sărbătoare a pruncilor şi una a părinţilor, deoarece ea este urmată de ziua Sfinţilor şi Drepţilor dumnezeieşti Părinţi Ioachim şi Ana“, a subliniat pr. Nicolae Dascălu. La final, preoţii slujitori au oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii Bisericii Zlătari. De asemenea, fiecare dintre credincioşii prezenţi a primit la ieşirea din sfântul lăcaş câte un pachet cu alimente.