Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Bisericuță de lemn din județul Suceava restaurată cu fonduri europene
O echipă tehnică, formată din experți ai Ministerului Culturii, ai Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Suceava, proiectanți, consultanți și reprezentanți ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților participă miercuri, 4 decembrie, la Adâncata, în județul Suceava, la recepția lucrărilor de restaurare efectuate la biserica de lemn „Sfântul Dumitru”, monument istoric de categoria A (de interes național), ce datează din secolul al 18-lea.
Ultima restaurare a acestei biserici a avut loc în anul 1972, când Mitropolitul de atunci al Moldovei, Iustin Moisescu, a alocat 100.000 de lei din fondurile mitropoliei, salvând-o de pe lista bisericilor care urmau a fi demolate.
În perioada decembrie 2017 - decembrie 2019, locașul a fost restaurat integral, atât la exterior, cât și la interior, atât din punct de vedere arhitectural, cât și iconografic, printr-un proiect cu fonduri europene, în valoare de aproape 3,89 milioane de lei. 2% din costurile totale ale lucrărilor au fost asigurate de parohie. Este singura biserică de lemn din Moldova care a fost restaurată în urma accesării unei finanțări europene.
„Monumentul e ca omul bătrân - greu de îngrijit, greu de salvat. Restaurarea sa este extrem de costisitoare și numai pe fonduri europene se poate face. Și numai când apar aceste fonduri. Pot spune că am avut șanse de la Bunul Dumnezeu, pentru că au fost doi ani cu multă tensiune, dată de termenele foarte stricte din proiect, de documentele care au trebuit întocmite, de sutele de drumuri de făcut. Am avut noroc de o firmă de consultanță extraordinară, care ne-a ajutat la fiecare pas și fără de care nu am fi reușit. Am avut, de asemenea, noroc de constructor bun și de o colaborare foarte bună cu oamenii din parohie”, a explicat părintele paroh Mitu Pascal.
Lucrările au vizat monumentul în integralitatea sa și au fost efectuate cu avizele Ministerului Culturii, respectând toate canoanele legislației monumentelor istorice - s-au îndepărtat toate materialele sintetice, s-au făcut subzidiri, s-a injectat lapte de beton în temelia bisericii, pentru a-i consolida structura, cupola de lemn a fost injectată și tratată de cari, șarpanta a fost reparată, au fost înlocuite elementele degradate, au fost consolidați pereții de bârne, iar pictura de la interior restaurată și, astfel, salvată. De asemenea, au fost efectuate lucrări speciale de instalații, recomandate în cazul monumentelor de acest tip (montarea de convectoare electrice pentru încălzire, instalații electrice de iluminat și prize, instalație de protecție contra trăsnetului, instalații de semnalizare și avertizare incendiu, antiefracție și de sonorizare ambientală). Împrejurul bisericii a fost amenajat un trotuar perimetral de protecţie, din lespezi de piatră, fără mortar de ciment, a fost amenajat spațiul verde, restaurat gardul ce delimitează incinta bisericii și a fost pus la punct un sistem adecvat de iluminat arhitectural la exterior.
Totodată, a fost conceput un program propriu de promovare turistică (site web, pliante, broșuri), urmând ca biserica să fie deschisă în permanență pentru vizitare.
Resfințirea bisericii va avea loc în primăvara anului 2020, după ce în această iarnă va fi restaurată integral și clopotnița.