Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a liturghisit duminică, 17 noiembrie, în mijlocul credincioșilor din parohia românească cu hramurile „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” și „Sfinții Ma
Botezătorul Ioan, cinstit în eparhii din Mitropolia Olteniei
Praznicul Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul a fost întâmpinat cu bucurie de câteva zeci de pelerini la mănăstirea vâlceană Stănişoara. În aceeaşi zi, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a slujit la hramul bisericii severinene Grecescu.
La Mănăstirea Stănişoara, județul Vâlcea, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a spus că „Sfântul Ioan Botezătorul a întruchipat sfinţenia dobândită încă din timpul vieţii și de aceea Mântuitorul ne-a încredințat că «nu s-a ridicat între cei născuţi din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul; totuşi, cel mai mic în Împărăţia cerurilor este mai mare decât el» (Matei 11, 11). Este cel mai mare om născut din femeie pentru propovăduirea şi misiunea sa vestite încă din Vechiul Testament, dar în mod special pentru momentul extraordinar al Teofaniei de la Iordan când L-a botezat pe Domnul Hristos”. În aceeaşi zi de praznic, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârșit Sfânta Liturghie cu ocazia hramului Bisericii Grecescu din Drobeta-Turnu Severin. Răspunsurile liturgice au fost date de psalţii de la Catedrala Episcopală din municipiu. La finalul Sfintei Liturghii va fi săvârşită slujba Parastasului pentru ctitorii sfântului locaş de închinare.
Biserica Grecescu este ctitorie din 1868 a familiei de boieri Ioan şi Ioana Grecescu, care au ridicat şi spitalul din apropiere, cunoscut sub acelaşi nume. La realizarea proiectului, Carol I l-a angajat pe arhitectul Capitalei, urmând ca biserica să se ridice după stilul celei domneşti de la Curtea de Argeş. Valoarea şi frumuseţea acestui locaş religios sunt date şi de pictura interioară, în stil neoclasic, creaţie a lui Gheorghe Tattarescu (1872). Biserica a fost sfinţită în 1875, iar în 1884 a devenit prima catedrală ortodoxă a oraşului Drobeta-Turnu Severin.