Patru cete de colindători au vestit joi, 19 decembrie 2024, la Reședința Patriarhală, marea bucurie a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe
Botezătorul Ioan, sărbătorit la mănăstiri din Muntenia și Dobrogea
De sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, ierarhii din eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au efectuat vizite pastorale la mănăstiri care și-au sărbătorit hramul. Cu acest prilej, au săvârșit Sfânta Liturghie la altarele de vară, au rostit cuvinte de învățătură în care au evidențiat activitatea de propovăduire a Sfântului Ioan Botezătorul și i-au binecuvântat pe credincioșii prezenți. La final, ierarhii au citit rugăciunea specială pentru încetarea pandemiei și au săvârșit slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii locașurilor de cult trecuți la Domnul.
Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul”-Antonești din comuna Corbeni, județul Argeș, și-a sărbătorit miercuri, 24 iunie 2020, hramul. În mijlocul credincioșilor s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, care a săvârșit Sfânta Liturghie în fața paraclisului închinat Sfântului și Dreptului Iov din incinta așezământului monahal, se arată pe arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
În cuvântul rostit, ierarhul a vorbit despre mesajul de propovăduire al Sfântului Ioan Botezătorul, care ne îndeamnă spre pocăință și îndreptarea vieții.
La final, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii trecuți la Domnul de-a lungul istoriei acestei mănăstiri.
Mănăstirea cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din comuna Corbeni a fost construită în anul 1943, iar slujba de sfințire a fost săvârșită în anul 2004, în urma lucrărilor de reconstrucție.
Mănăstirea Măxineni, județul Brăila
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit miercuri, 24 iunie 2020, Sfânta Liturghie de hram la Altarul de vară al Mănăstirii voievodale Măxineni, județul Brăila, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ne-a transmis părintele Rareș Bucur, consilier eparhial.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a vorbit despre semnificația sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, precum și despre necesitatea prezenței sfinților în viața noastră personală și comunitară.
La final, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba Parastasului pentru binefăcătorii așezământului monahal: voievozii ctitori, egumeni, monahi și ostenitori.
În semn de recunoștință și apreciere pentru activitatea culturală și didactică, precum și pentru cursurile oferite gratuit în perioada de pregătire pentru examenele naționale elevilor care studiază la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei” din Galați, ierarhul le-a oferit icoane și cărți profesorului Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei „Carol I”, și profesorului Viorel Mortu de la Colegiul Național „Gheorghe Munteanu Murgoci” din Brăila.
Mănăstirea Măxineni a fost ctitorită de domnitorul Matei Basarab al Țării Românești în perioada 1636-1637.
Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci”, județul Călărași
De sărbătoarea Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” din Coslogeni, județul Călărași, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, se arată pe sf-esc.ro.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a vorbit despre lucrarea de vestire a Sfântului Ioan Botezătorul, precum și despre modelul de viață și jertfelnicie pe care ni-l oferă.
La final, Preasfinția Sa a rostit rugăciunea specială pentru încetarea pandemiei.
Slujba a fost transmisă live pe site-ul eparhiei, prin intermediul platformei on-line.
Mănăstirea Strâmbu-Găiseni, județul Giurgiu
Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Strâmbu-Găiseni din județul Giurgiu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează TRINITAS TV. În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a subliniat faptul că Sfântul Ioan Botezătorul și-a împlinit misiunea de propovăduitor al pocăinței.
Mănăstirea Strâmbu-Găiseni a fost înființată în secolul al 17-lea, ctitorie a unuia dintre cei mai importanți dregători ai Sfântului Voievod Neagoe Basarab, vornicul Drăghici Vintilescu din Florești.
Mănăstirea Valea Teilor, județul Tulcea
Mănăstirea Valea Teilor din județul Tulcea și-a sărbătorit miercuri, 24 iunie 2020, hramul. Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Altarul de vară al așezământului de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. „Este cu adevărat o zi de bucurie în care ne-am adunat în jurul Sfântului Altar pentru a-L lăuda pe Dumnezeu Cel minunat întru sfinții Săi și a-l preamări pe Sfântul Ioan Botezătorul, ocrotitorul acestui sfânt locaș. Cu adevărat, am trăit un moment de înălțare duhovnicească pentru că, în mireasma frumoasă a florilor de tei, am săvârșit Sfânta Liturghie și ne-am împărtășit cu toții din cuvântul cel viu și adevărat al Evangheliei Mântuitorului Hristos”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Visarion.