De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Botezătorul Ioan, sărbătorit la Moldova Nouă
Ziua de 7 ianuarie, pomenirea Sfântului Ioan Botezătorul, marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă. În această zi, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Moldova Nouă, județul Caraș-Severin, o biserică de referință pentru credincioșii de la malul Dunării.
La Sfânta Liturghie au fost prezente autoritățile locale și numeroși credincioși, mulți dintre ei împărtășindu-se cu Sfintele Taine. De asemenea, au fost la sfânta biserică și mulți copii și tineri, membri ai Centrului de tineret „Sfânta Varvara”. Slujba a fost înfrumusețată prin cântarea la strană de către Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
La final, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a rostit și un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre Sfântul Ioan Botezătorul.
„Se cuvenea ca îndată după Botezul Domnului să-l cinstim cu mare bucurie duhovnicească pe cel care s-a atins de creștetul Mântuitorului. Am rămas cu mare bucurie la Moldova Nouă să slujim și astăzi în aceeași biserică numită pe drept cuvânt «Catedrala Clisurii Dunării». L-am cinstit la Sfânta Liturghie pe cel mai mare om născut din femeie, cel care a pregătit calea Domnului și a predicat poporului ales pocăința și i-a botezat pe oameni cu botezul pocăinței, ca îndreptați și purificați să-L poată aștepta pe Mesia Cel prezis de profeți. Și în lumea modernă, contemporană, Sfântul Ioan Botezătorul strigă la fel ca și în vechime: «Pocăiți-vă căci s-a apropiat Împărăția cerurilor». Ne îndeamnă și pe noi cei din secolul al 21-lea, prin glasul care răsună în Sfânta Evanghelie, la pocăință și pregătire duhovnicească, ca Hristos să Se nască în sufletul nostru, să Se boteze în inimile noastre și să învieze în mințile noastre”, a spus ierarhul în cuvântul de învățătură.