Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Botezul Domnului în Cetatea Băniei
De praznicul împărătesc `Botezul Domnului”, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, în continuare oficiind slujba Sfințirii mari a apei.
În cuvântul de învățătură rostit cu ocazia acestei mari sărbători, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre însemnătatea și istoria prăznuirii Botezului Domnului: „Sărbătoarea de astăzi este închinată Botezului Domnului nostru Iisus Hristos. Din punct de vedere ortodox, această sărbătoare este după praznicul împărătesc «Nașterea Domnului». În trecut, aceste două sărbători, a Nașterii și Botezului, erau prăznuite la aceeași dată, în 6 ianuarie. Creștinătatea din secolul al IV-lea a hotărât ca această sărbătoare să fie în 6 ianuarie, iar Nașterea Domnului în 25 decembrie. Sărbătoarea de astăzi și semnificația ei le găsim în Sfânta Scriptură. Sfinții Evangheliști vorbesc despre momentul botezului, când iudeii veneau la râul Iordan și se botezau cu botezul pocăinței. Acest botez era legat mai ales de mărturisirea păcatelor și prefigura venirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.
În continuare, ierarhul a amintit de rolul Sfântului Ioan Botezătorul și de arătarea Preasfintei Treimi la momentul Botezului Mântuitorului Iisus Hristos. Îndemnul de final a fost acela de a consuma apa sfințită după rânduiala Bisericii Ortodoxe: „Să primim cu multă credință și dragoste această apă sfințită ca semn al prezenței Duhului Sfânt în viața noastră. Să facă bunul Dumnezeu ca această sărbătoare să fie binecuvântată și să ne ferească de bolile aducătoare de moarte, pentru că apa sfințită este mai de folos decât oricare medicament, dacă se ia cu credință, cu evlavie și cu frică de Dumnezeu”.