De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Botezul Domnului, sărbătorit la Sibiu
Mulțimi de credincioși au participat în ziua de prăznuire a Botezului Domnului la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Mitropolitană din Sibiu și la slujba Sfințirii Mari a apei din Piața Mare din oraș. Slujbele au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Împreună cu ierarhul au liturghisit cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și slujitorii Catedralei Mitropolitane. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza, informează Mitropolia Ardealului.
După Sfânta Liturghie, soborul slujitor și credincioșii prezenți au mers în procesiune spre Piața Mare din oraș, unde a fost săvârșită rânduiala Sfințirii Mari a apei. Au venit pe scena amenajată în Piața Mare preoții de la toate bisericile din Sibiu, iar credincioșii din comunitățile parohiale din oraș au umplut centrul cetății transilvănene.
La finalul slujbei religioase, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre praznicul din 6 ianuarie și despre foloasele duhovnicești și trupești ale Aghesmei Mari.
„Noi nu serbăm astăzi doar un eveniment istoric din viața Bisericii noastre, ci participăm în mod real la minunea pe care a săvârșit-o Mântuitorul Iisus Hristos, cea a Arătării Sale, așa cum era denumită în vechime. Biserica noastră multă vreme a serbat cele două evenimente, Nașterea și Botezul Domnului, la o singură dată, în data Botezului și, cum am spus, ea s-a numit Arătarea Domnului sau Teofania. Este vorba despre Arătarea lui Dumnezeu pentru că, în momentul în care Fiul lui Dumnezeu a intrat în apa Iordanului, Preasfânta Treime S-a arătat, S-a descoperit în mod deplin. Dacă până atunci doar prin mărturiile Sfintei Scripturi aveam imaginea aceasta a lui Dumnezeu în Treime, iată că acum Preasfânta Treime Se face arătată lumii, prin Fiul lui Dumnezeu, în apa Iordanului. (…) Agheasma cea Mare își păstrează firea, își păstrează ceea ce noi am invocat. Aceste schimbări care au în vedere finalitatea nouă a apei se împlinesc în ecteniile rostite și în rugăciunea cea mare a Sfântului Sofronie al Ierusalimului, pe care le-am adresat lui Dumnezeu. Am chemat pe Duhul Sfânt să Se pogoare peste ea și ea să devină sfințitoare a vieții, să devină ocrotitoare a tuturor bunurilor pe care le avem noi și ea să păstreze acest dar lucrător și această sfințenie în însăși firea ei”, a spus ierarhul.
Credincioșilor prezenți le-au fost împărțite după slujba săvârșită în Piața Mare din Sibiu peste 15.000 de sticle de 0,5 litri cu apă sfinţită şi 3.000 de litri din vase de mari dimensiuni.